Христина сложи царската корона

hristina hristovaХристина Христова ще носи оттук нататък царската корона като лидер на НДСВ. На петия конгрес на жълтата партия вчера делегатите избраха за свой нов председател бившия социален министър. Христова спечели с 404 гласа, на второ място се нареди Николай Василев с 231 бюлетини. Най-малко гласове събра Биляна Раева, за която пуснаха таен вот общо 33 души. 40 делегати пък гласуваха доверие на Илия Лингорски. Христова заяви, че заемането на поста не е привилегия, а чрез него ще работи за развитието на партията и отварянето й към хората и прозрачността.
Два часа по-рано пък царят размаха пръст на клеветниците си. Екслидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски открито заяви, че ще се разправи с онези, които спекулираха с имотите му години наред. „Не мислете, че ми бе приятно да гледам как цапат името ми и това на моето семейство. Стисках зъби и търпях, за да наложа нов модел на управление. Сега извън поста партиен лидер ще мога да реагирам на клеветниците, както намеря за добре. Царските имоти никога не са били условие за каквото и да било политическо решение, нито от нас, нито от БСП и ДПС“, каза Симеон.
Царят отрече и възможността да се кандидатира за държавен глава на следващите избори след 2 години. „Аз президент? Моля ви се, госпожо“, заяви Сакскобургготски. 
Той отчете като грешка от страна на хората си, че не са обяснили ясно, че „ГЕРБ не е резервната партия на царя“. По думите му хулите и скандалите в политиката ще откроят позитивизма на жълтите и те ще спечелят отново доверието на избирателите. Царят бе категоричен, че партията е имала нужда да „си поеме дъх“, за да определи приоритетите си занапред. Той приветства идеята на Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов за екологична стратегия. Както „Стандарт“ пръв писа, кабинетът подготвя проекта „Зелена България“, която да направи страната ни екоцентър на ЕС. „Това трябва да е един от приоритетите на следващото ръководство на НДСВ, както и развитието на семейната политика, за да може НДСВ да определи бъдещето на страната ни поне за 10 години напред“, посочи Симеон.
Той намекна пред делегатите, че държи на екипната работа в партията. Сакскобургготски допълни, че участието в тройната коалиция не може да се обвинява за изборните резултати това лято. По думите му в „негативната среда“ позитивизмът на НДСВ не е бил печеливш. Минус според царя е и навикът „хората на НДСВ да не могат да се хвалят“. Симеон потвърди окончателно и намерението си да остане в България. „Много пъти хората ме пращаха с еднопосочен билет до Мадрид. Е, аз съм роден в България и ще остана тук до края на дните си, ако Господ е рекъл“, отсече царят. Той допълни, че не желае да е почетен председател на НДСВ. 
Надя Панкова

в-к Стандарт