Холандският Св. Никола пристигна пред НДК

SvNikolaСинтерклаас, или Св. Никола пристигна днес пред зала „Мати“ на НДК, където бе посрещнат от холандските деца, които чакаха той да раздаде подаръци на тези, които са били послушни през изминалата година, предаде репортер на БГНЕС.

Той беше посрещнат от посланика на Кралство Нидерландия у нас Карел ван Кестерен, който разказа, че в Холандия на 5-ти декември светецът се появява, за да раздаде подаръци на децата, които носят моркови за неговия бял кон. Възрастните отбелязват празника като си разменят подаръци помежду си. Празникът се чества за пореден път в България.
Празникът Синтерклаас е смятан за най-значимото традиционно събитие в Холандия, празнуван без религиозен оттенък. Всички холандски деца знаят, че Синтерклаас живее в Испания, като прекарва по-голямата част от времето си, записвайки в голяма червена книга дали те са били послушни, а помощникът му, Черният Пит (Zwarte Piet) събира подаръци за следващия 5-ти декември. Старият архиепископ и неговият помощник пътуват из цялата страна в нощта на 5-ти срещу 6-ти декември. В очакване на Синтерклаас децата оставят обувките си до огнището заедно със слама или моркови за коня. През нощта Синтерклаас преминава от покрив на покрив и слуша през комина, дали децата в тази къща са били добри, а помощникът му Пит се провира през него за да замени морковите и сламата с малък подарък или лакомства за децата. /БГНЕС