Ходете за здраве

Хората би трябвало да правят по 10 000 крачки всеки ден, за да бъдат здрави. Затлъстяването и сърдечните болести са двата най-големи проблема, които съпровождат хората, движещи се навсякъде с кола, казва професорът по педиатрия Джеймс Хил от университета в Колорадо.

Онези, които ходят пеша само от вкъщи до колата и от колата до бюрото, правят десет пъти по-малко движение, т.е. около 1000 крачки. Затлъстяването и сърдечните заболявания основно произлизат от заседналия начин на живот. Зависимостта от колата кара хората все по трудно да изпълняват препоръките на правителството в САЩ поне 75 минути в седмицата да правят интензивни упражнения или 150 минути с умерена физическа активност, казва за Ройтерс Дияна Денсмър, лекар от Центъра за контрол и превенция на болестите.

Лорънс Френк от Бритиш Колъмбия Юнивърсити направил връзка между хората, които използват колите и тяхното тегло. „Всеки 30 минути, които се прекарват в колата, означава три пъти повече риск от затлъстяване“, подчертава Френк и уточнява, че хората, които живеят в градове, където на различни места се намират магазини и бизнес сгради, до които може да се стигне пеша, имат 7% по-малко шансове за затлъстяване. /Darik News