Хобърт, Лонсестън

Хобърт – столица на щата Тасмания , разположен в югоизточните части на остров Тасмания , в устието на река Деруънд . Устието на реката представлява тесния и дълбок залив Сторм . Той е удобно пристанище , закрито със скалистите си брегове от океанските вълни . От пристанището стръмните улици на града водят по склоновете на планината Уелингтън и се губят в евкалиптови и букови гори . В централната част на града са запазени сгради на повече от 100 години , които напомнят за стара Англия . В Хобърт има и многоетажни сгради , жилищните квартали не са много отдалечени от центъра и в основната си част се състоят от невисоки във викториански стил домове с кулички и веранди , обградени от добре поддържани градини . Верандите са украсени с високи чугунени решетки .

Хобърт е не само основен промишлен , но и културен център на щата . Тук има университет , различни учебни заведения , консерватория , музеи и библиотеки .

Лонсестън е неголям град на остров Тасмания . Той е един от най-типичните австралийско-тасманийски селища . В неговата архитектура се усеща много силно викторианския стил : заострените покриви на къщите , куличките , балконите , украсени с оригинални решетки и други . Заедно с тесните улички и старинните постройки се срещат и квартали с домове със съвременна архитектура .