Хипофиза

Тя е централен орган в системата на ендокринните жлези – упражнявайки регулаторно движение върху всички останали. Разполага се в хипофизната яма на турското седло на клиновидната кост. Покрито е от твърдата мозъчна обвивка, като по нея има малко отворче, през което преминава фуниевидно образувание, което се свързва с хипоталамуса (част от междинния мозък). При мъжа масата е 0,5 – 0,6 гр, при жените и бременните увеличава масата си, като след раждане не я възстановява. В ембрионално развитие хипофизата възниква от два зачатъка, във връзка с което се различават 2 дяла: преден (аденохипофиза) и заден (неврохипофиза). Паренхимът на хипофизата е изграден от два типа клетки хромофилни и хромофобни. Хроматофилните от своя страна биват 2 вида: багрещи се с кисели бои (ацедофилни) и с основни бои (базофилни). Ацедофилните са 30 – 40%. Те произвеждат соматотропен хормон (хормон на растежа) стимулиращ растежа и развитието на младия организъм. Пролактин – усилва секрецията на млякото.

При тумори в хипофизата в ранна детска възраст се развива – гигантизъм. При хипер функция на жлезата във възрастните индивиди възниква – акромегама. Базофилните клатки са от 4 – 10%. Те се разделят на:

І. Клетки, които отделят бонанотропни хормони. Фуликул, стимулиращ хормон, който стимулира растежа на фуликула в яйчника. Лутиенизиращ хормон – предизвиква оволация и образуване на жълтото тяло, а при мъжете стимулира отделянето на тестостерон.

ІІ. Клетки отделящи тилиотропни хормони – стимулиращи функцията на щитовидната жлеза.

ІІІ. Адренокортикотропен хормон – стимулира кората на надбъбречната жлеза.

Междинната част на предния дял на хипофизата се образува меланоцитостимулиращ хормон, който стимулира развитието на меланин в организма.

Неврохипофизата се изгражда от неврогинни клетки и нервни влакна идващи от хипоталамуса и от телца в които са натрупани хормони. В хипофизата хорманите идват от хипоталамуса и са вазопресин и оксидоцин. Вазопресинът оказва съдосвиващо и антидеуретично действие. Оксидоцинът стимулира мескулатурата матката към контракции.