Хипертонията

Специалистите са на мнение, че в значителна степен хипертонията е “домашно” заболяване. А това означава, че болният сам трябва да контролира и осъществява лечението си.

Ще започнем с това, че кръвното налягане е най-добре да се измерва у дома, а не при лекаря.

Защото съществува т.нар. хипертония на бялата престилка. Попадайки в лекарския кабинет, човек започва да нервничи и кръвното налягане скача. Да приемем, че вече имате апарат за кръвно налягане и го измервате всеки ден. Но дали го правите по правилния начин? Нека напомним, че то се измерва в седнало положение, със сгъната лява ръка на 2 см над лакътя. Вече се появиха и нови електронни и автоматични апарати за измерване на кръвното. Те са много чувствителни и отразяват дори незначително колебание на налягането. Нашата препоръка е да измервате кръвното си не по-рано от един час след ядене, особено ако сте пили чай или кафе. И не по-рано от 30 минути след изпушена цигара, след физическо или емоционално натоварване. В противен случай показателите може да се окажат завишени.

Високото кръвно бавно подкопава здравето

Много грешно и още по-опасно е, когато някой казва: “Моето кръвно е 160/100, но аз съм свикнал с него и се чувствам добре”. Да, може и да сте свикнали, но не е добре, защото такова налягане всяка минута руши здравето ви. Не се примирявайте с това, не се залъгвайте, че като сте хипертоник, това е нормално. Вие трябва да намалите такива стойности, за да може навреме да се предотврати негативното въздействие върху другите органи.
Хипертонията въздейства постепенно на организма. Повишеното кръвно налягане променя стените на кръвоносните съдове, удебелява ги и по този начин нарушава пълноценното подхранване на сърцето, мозъка, бъбреците и очите. Не случайно при три четвърти от болните хипертонията и исхемичната болест на сърцето вървят ръка за ръка. Звучи малко плашещо, но медиците наричат “смъртоносен квартет” следното съчетание – хипертония, диабет, атеросклероза и т.нар. абдоминално затлъстяване.

Специалистите съветват:

Периодично контролирайте нивото на кръвната си захар.

Изследвайте се не само за нивото на холестерол, но и за някои негови съставни части – липопротеиди с ниска плътност, липопротеиди с висока плътност и триглицериди. Измененията на тези компоненти изискват различно лечение. Това не означава просто да изпиете таблетка против високо кръвно и готово. Няма да е излишно да си запишете тези термини и сами да изисквате да ви изследват.

Периодично преглеждайте и бъбреците си, както и състоянието на очните дъна. Вече казахме, че хипертонията не щади и тези органи.

Вие трябва да сте наясно какво точно означава абдоминално затлъстяване. Всички знаем, че наднорменото тегло вреди на здравето. Но не всеки знае, че съществуват два типа затлъстяване – ябълковидно и крушовидно. Веднага ще подчертаем, че крушовидното е по-малко опасно, а то означава изразена талия, т.е. мазнините се натрупват по ханша и бедрата. Докато ябълковото, което всъщност е абдоминално, води до сериозни неприятности.При относително тесни бедра коремът забележимо изпъква напред, напомняйки ябълка.

В крайна сметка жени с талия над 88 см и мъже с талия над 102 см страдат от точно такова затлъстяване. То съпътства хипертонията и е сериозен рисков фактор.

Не бързайте да гълтате хапчета

Съветваме ви в начални стадии на хипертонията да опитате да минете с немедикаментозни средства.

Първо – направете всичко възможно да свалите килограмите. Хипертоници с лека степен на заболяване не трябва да се страхуват от физическите натоварвания – гимнастика, интензивно ходене поне 30 минути на ден. Особено полезно е плуването.

Що се отнася до храненето, то по отношение на забраните е доста либерално. С изключение на соленото. Солта е враг номер едно за хипертоника. Употребявайте не повече от 6 г в денонощие, това е около половин чаена лъжичка. Съветваме ви да заместите солта например със соев сос.

А сега ще разсеем още един много разпространен сред хипертониците мит. Те се хвалят едва ли не, че рязко са ограничили употребата на течности. Нямате никаква необходимост от това. Течностите се задържат в организма от солта. Ако няма излишна сол, няма да има отоци, няма да има застойни явления.

Кога не може да се разминем без лекарства

Когато хипертонията е отишла доста далеч, вие трябва да приемате и лекарствени средства.

Разбира се, по предписание на вашия личен лекар. Но ние ще опитаме да обясним в кои случаи това се налага.

– Ако освен от хипертония страдате и от исхемична болест на сърцето или склонност към нея, тогава се налага да приемате препарати, понижаващи кръвното налягане. Вашият лекуващ лекар ще ви предпише най-подходящия. По принцип препаратите от тази група са предназначени да контролират пулса. Това е важно в такова състояние. Пулсът трябва да бъде 55-60 удара в минута.

– Ако хипертоникът освен всичко друго, страда и от хронична сърдечна недостатъчност, бъбречни заболявания, както и от заболявания на съдовете на главния мозък, тогава се предписват препарати от друга група. Те се приемат два пъти на ден и значително понижават риска от инсулт.

Вашият лекуващ лекар знае, но и вие трябва да имате предвид техните особености. Препарати от тази група не се приемат при бременност, а при някои болни те могат да предизвикат като страничен ефект суха кашлица. Тогава съответно се заместват с други.

– Когато хипертонията се съчетава с астма или хроничен обструктивен бронхит, съответно се назначават и други специални препарати. Не е изключено те да предизвикат учестено сърцебиене.

Но при наличието на астма и хроничен бронхит това се налага.

– Стигнахме и до там, когато хипертоникът страда още и от диабет и затлъстяване. В такава ситуация се предписват други специфични таблетки. Те не само понижават и стабилизират кръвното налягане, но и подобряват въглехидратната обмяна в организма, като по този начин защитават бъбреците. В такава ситуация често се назначава и диуретично средство.

– Съществуват и лекарства, които всеки хипертоник трябва да има в аптечката си не за лечение, а само при криза. Те се поставят под езика при хипертонична криза.

ВНИМАНИЕ!
Съвременните лекарствени средства могат да нормализират кръвното налягане в повечето случаи на хипертония. Дори и тя да е съчетана с други сериозни болести. Вие, разбира се, трябва да се доверите на своя лекуващ лекар. Но никога не е излишно да сте запознати с начина на лечение, с видовете препарати, с всички допълнителни средства.

Народни средства срещу високо кръвно

Много полезно за хипертониците е да приемат смес от зеленчукови сокове с мед и лимон. Ето как се приготвя тази смес: по една чаша сок от моркови, червено цвекло и червена ряпа се смесват с една чаша настойка от хрян. Добавя се чаша мед и сокът на един лимон. Всичко добре се размесва и се приема по една супена лъжица 3 пъти на ден един час преди ядене. Курсът на лечение е два месеца.

След това можете да замените тази рецепта с други средства. Например отвара от картофени кори. Измийте добре 4-5 големи картофа, обелете и залейте обелките с половин литър гореща вода. След това сложете сместа да ври на бавен огън около 15 минути, накрая прецедете.

Изпивайте дневно по – 1-2 чаши от тази отвара, независимо от яденето.

Контролирайте хипертонията, като се възползвате от следното “лекарство”: смесете по една част от билките пролетен горицвет и смлени плодчета от глог; по 2 части мента и бял смил и 3 части страхливче (дяволска уста). Залейте 2 супени лъжици от тази смес с половин литър гореща вода и сложете сместа да ври 10 минути. Половин час престоява и се приема по една трета чаша 2 пъти на ден след ядене. /БЛИЦ