Хиляди пострадали при земетресението хаитяни са ампутирани

Наложи се на хиляди хаитяни, които са били тежко ранени при земетресението от 12 януари, да бъде ампутиран крайник, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Франс прес.

„Хиляди души са били ампутирани вследствие на бедствието. В някои болници видяхме между 30 и 100 ампутации на ден, съобщи говорителят на СЗО Пол Гаруд в Женева.

„СЗО и други здравни организации на място сега се съсредоточават върху най-добрия начин да се осигури следоперационно лечение и рехабилитация на тези хора, за да се възстановят от ампутацията“, добави той.

До момента не е регистрирано избухване на заразни болести в Хаити след земетресението, което по данни на властите може да е взело 150 000 жертви, уточни Гаруд.

„Съществуват обаче рискове. Вече съобщихме, че може да избухне диария главно сред хора в тесни пространства, в свръхнаселени зони, където водата и санитарните възли не достигат“, поясни говорителят на СЗО, пише БТА.

Според Бюрото на ООН за координация на хуманитарните въпроси, без подслон в Хаити са между 800 000 и един милион души. Повечето от тях са събрани в над 500 набързо устроени лагери по улиците и обществените паркове, без питейна вода нито тоалетни, отбелязва АФП./DarikNews/