Характерни черти на люизията

Люизия, е вечнозелено растение от северните планински хребети на САЩ. От него са направени много други хибриди, като някои от тях са доста красиви, но за тях ще стане дума в някой друг материал. Люизията разполага с изящни цветчета, които излизат от стъблото на растението, което пък се намира в розетката от месести листа, която, е в основата на цветето. Характерни за нея са дребните ивичести цветчета в розово, червено и оранжево. Люизията не расте повече от 30 см. Тя, е многогодишно растение, което издържа на всякакви температури, но все пак има някои специфични неща, които трябва да знаете, ако решите да си отглеждате Люизия в градината или в саксия.

Какви усилия трябва да положим за нейното отглеждане:

Ако смятате да отглеждате Люизия в дома си, трябва да сте сигурни, че температурата в помещението, в което ще я поставите не надвишава 5 градуса, тъй като този вид цветя не обичат горещините. Поради тази причина цветето трябва да бъде поставено далеч от преките слънчеви лъчи, като най-добрия вариант, е да им намерите място в северната или източната част на жилището, където слънчевата светлина, е слаба. През нарастващия период(пролетта и лятото) почвата на цветето трябва да бъде влажна, но в никакъв случай мокра. Екземплярите от този вид не се нуждаят от много вода, за да растат, особено през зимата не трябва да прекалявате с тяхното поливане. През студените зимни месеци поливайте цветята толкова, колкото да не пресъхнат, в противен случай рискувате цветето да загние от прекомерно поливане.

Люизия, е високопланински вид и поради тази причина не се нуждае от създаването на допълнителна въздушна влага. Препоръчително, е да пресаждате цветето поне два пъти в годината, като това трябва да става в началото на пролетта, след като си отдъхне от вегетативния период. Почвата, в която трябва да бъде отглеждано цветето, трябва да бъде отлично дренирана и да не съдържа варовик.