Френска фрегата потопи два кораба на сомалийски пирати

Френски военен кораб днес плени 11 сомалийски пирати и потопи в Индийския океан два техни кораба, предаде Франс прес, като се позова на говорителя на военноморската мисия на ЕС в региона „Аталанта“ Джон Харбър.

Фрегатата „Нивоз“ е била изпратена да патрулира в зоната след предотвратена атака вчера срещу френски кораб, на стотина мили северно от мястото на нападение, извършено по-рано същия ден срещу испански риболовен плавателен съд.

Хеликоптер от френския военен кораб е започнал да кръжи над три подозрителни плавателни съда. Както изглежда, това са били пиратски кораб-майка и две лодки, чиито екипажи започнали да изхвърлят материали зад борда.

Командоси от фрегатата „Нивоз“ се качили на подозрителните плавателни съдове. Те пленили 11 пирати, след което потопили кораба майка и една от лодките.

Тъй като няма доказателства за извършено престъпление, заловените сомалийци по всяка вероятност ще бъдат предадени на властите на своята страна, където само ще бъдат разоръжени, но не и съдени, обясни Харбър. Той обаче уточни, че въпросът трябва да бъде решен от френското правителство.

Два испански риболовни кораба са били нападнати днес в Индийския океан, на 560 километра от крайбрежието на Кения, предаде ИТАР-ТАСС. Частните охранители на плавателните съдове успели да отблъснат пиратите, пише БТА. Няма пострадали членове на двата екипажа. В момента двата испански риболовни кораба са ескортирани от италианска фрегата към Сейшелските острови./DarikNews/