Фитнес съвети за начинаещи

Първите стъпки във фитнеса са много важни. Още от самото начало трябва да се научите да тренирате правилно, защото в последствие ще Ви бъде много трудно да си коригирате грешките. Най-добрият вариант, е да тренирате с инструктор, който да Ви изготви подходяща програма и да Ви покаже как се изпълняват правилно упражненията. Разбира се, ако нямате възможност да отделите нужните средства за наемането на фитнес инструктор, то нищо не Ви спира и сами да посетите залата, но още от сега Ви казвам, че фитнеса, е скъп спорт и ако не можете да си позволите да отделяте определена сума пари на месец за храна, тренировки и хранителни добавки, то по-добре не се захващайте сериозно с него, а си тренирайте за здраве.

Много от начинаещите „бодибилдъри” допускат една и съща грешка в началото – тренират по програми, които не са подходящи за тях и опита им в залата. Напоследък, е много модерно да тренираш по програмата на някой от световноизвестните културисти – Рони Колман, Арнолд Шварценегер, Джей Кътлър и други. Грешно, е да си мислите, че щом тренирате като тях ще изглеждате по същия начин. Програмите на културистите съставени специално за тях и са съобразени с организма им. Освен това те се хранят по 8 пъти на ден, приемат най-различни хранителни добавки и…най-мощните стероиди. Така, че не се самозалъгвайте и не се хвърляйте още от началото на изтощителни сплитове, методики и техники за трениране, от които освен, че ще натоварите изключително много, няма да постигнете желаните резултати.

Който и фитнес инструктор да попитате ще Ви препоръча да започнете с кръгови тренировки. Те са задължителни за всеки начинаещ, тъй като ще подготвят тялото и сърдечно-съдовата му система за следващия етап от неговото развитие, когато тренировки ще стават все по-трудни и изтощаващи. Кръговата тренировка представлява изпълняването по едно упражнение от една серия за всяка мускулна група. След което този кръговрат се повтаря втори и най-много трети път. Целта на кръговата тренировка, е да Ви вкара в кондиция за следващия етап от Вашето развитие.

Вашата основна цел в началото трябва да бъде правилното изпълнение на всяко едно упражнение. Научите ли грешно техниката му на изпълнение, то ще Ви бъде много трудно в последствие да се поправите, а следователно няма да може да натоварвате пълноценно мускулите си, което пък ще ограничи техния растеж. Ако не сте сигурни за това как се изпълняват дадено упражнение, то какво правите в случая? Най-добрият вариант, е да попитате за съвет инструктора в залата, но ако го няма, то се допитайте до някой „колега” с повече опит и видими резултати. Не си мислете, обаче, че всеки, който има големи мускули и красиво тяло тренира правилно. За съжаление по-голяма част от тях използват стероиди и както казват хората: „тяхната физика, е химия”. Третият вариант, е да погледнете в интернет как се изпълнява дадено упражнение и внимателно да разучите неговите тънкости. Този вариант, обаче не, е много подходящ, тъй като не можете да се погледнете отстрани дали изпълнявате правилно упражнението.

Усетите ли, че мускула работи и се натоварва, то значи изпълнявате упражнението правилно и няма за какво да се притеснявате. При положение, че усетите болка по време на някое упражнение, то най-вероятно го изпълнявате с грешна техника и моментално да преустановите всякакви действия, докато не научите правилното му изпълнение.