Финансов експерт в дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ е задържан при операция „Чиновникът“

Служителят Е.И., задържан при акция „Чиновникът“ на МВР, е финансов експерт в дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

В министерството работи от 2003 г. През 2006 г. е назначен в Дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“, сектор „Финансов контрол“, след проведен конкурс.

Е.И. e задържан по обвинение за злоупотреба със служебно положение с цел получаване на имотни облаги. Разследва се негово участие в схеми за изготвяне на финансови обосновки на проекти със средства от Европейския съюз по ОП „Конкурентоспособност“. Счита се, че е подавал информация за подходящите крайни финансови показатели и по този начин манипулирал класирането на проектите.

В рамките на служебните си задължения служителят е извършвал одобрения на обобщени искания за средства от Междинно звено или конкретни бенефициенти, извършвал е проверки на място на бенефициенти, контрол върху работата на Междинното звено във връзка с проведени оценки на проектни предложения по различни процедури, и е верифицирал междинни/финални отчети на бенефициенти, въз основа на които са извършвани плащания към фирмите.

Разследването се води от Специализираното звено за разследване на престъпления със средства от бюджета ЕС към Софийска градска прокуратурата. Участват още разследващи полицаи от Главна дирекция Криминална полиция и от Главна дирекция Досъдебно производство. По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.