Учиш частно – дупчиш билетче

knigaВ първите години на демократичните промени, когато се появиха частните училища, в София градският транспорт беше безплатен за ученици. Това обаче важеше пак само за възпитаниците на държавните и общински школа. Тези от частните трябваше да си дупчат билетче, тъй като се смятаха за „деца на богати родители“.
Всъщност не всички подобни семейства са особено състоятелни. Те просто смятат за приоритет да осигурят на синовете и дъщерите си добро образование, макар и за сметка на някои лишения от други материални блага.
„Държавата трябва да плаща част от таксите“ – твърди инициативен комитет от родители, чиито деца учат в частни училища. – Принципът „парите следват ученика“, провъзгласен от просветното министерство, трябва да важи и за нашите деца.“ В изложение до председателя на постоянната парламентарна комисия Огнян Стоичков от 22 октомври т. г. те посочват, че в 11 от страните членки на Европейския съюз държавата дава издръжката на учениците според държавния стандарт и на частните училища. Във Финландия, Швеция и Холандия парите се дават 100 на сто, в Германия, Норвегия и Испания се отпуска 85 процента от субсидията. Подобно е положението и в новите членки: в Унгария 80, в Чехия 70, а в Словакия – 60 процента.

в-к Стандарт