Учени създадоха изкуствена ръка

izk.rukaСериозен научен пробив е постигнат от шведски, италиански, израелски, исландски, датски и ирландски учени със създаването на изкуствена ръка, която успешно реагира на нервните импулси и осъществява почти всички сложни движения, присъщи на човешката ръка, като позволява и усещания от страна на човека, комуто е поставена.

Технологията „SMART HAND” (‘The smart bio-adaptive hand prosthesis’ – „Интелигентна биоадаптивна ръчна протеза”) напредва все повече като постигнатите резултати наистина са забележителни.

Партньори в проекта са ARTS Lab, Scuola Superiore Sant’Anna (Italy)  , Aalborg University (Denmark) , Tel Aviv University (Israel) , Tyndall Institute (Ireland) , Ossur (Iceland)  и SciTech Link HB (Sweden) .

Финансирането в размер на само 1.8 милиона евро е по 6-тата рамкова програма на ЕС по тематична област  „Нанотехнологии и нано-науки, информационно базирани многофункционални материали и нови производства , процеси и устройства”  – ‘Nanotechnologies and nano-sciences, knowledge-based multifunctional materials and new production processes and devices (NMP)’.

Изобретението е дело на италиански и шведски учени от университета в Лунд, които са партньори в проекта „СМАРТХЕНД” /”SMARTHAND”/. Като са комбинирани различни технологии със свойствата на нервната система, учените са изработили ръка с 4 електродвигателя и 40 сензора, която изглежда ще умее почти всичко, което и обикновената ръка.

Уникалното обаче е, че ръката не само дава възможност да се извършват сложни движения, но и позволява човекът да усеща чрез нея това, което докосва.

Резултатът е базиран на открит метод за предаване на електрическите импулси на нервите към устройството и съответно връщане на обратна информация към тях. Сензорите сигнализират на нервите да активират съответните процеси в мозъка, също както при усещането с нормалната човешка ръка.

„Задействам мускули, които не съм ползвал с години”, казва щастливият пациент, 24 годишният Робин Екенстам, на когото се е наложила спешна апмпутация на дясната ръка поради онкологично заболяване.

Другият голям проблем е бил да се минимизират размерите на електродвигателите. Резултатът е постигнат чрез ползване на нанотехнологии.

БГ наука