Учените от БАН искат оставката на Сергей Игнатов

Общото събрание, избрано от учените на БАН, настоява за оставката на министър Сергей Игнатов, това се съобщава в декларация на Общото събрание на академията.
В декларацията се съобщава, че на 29 януари 2010 г. министър Сергей Игнатов е заявил пред вестник „Труд”: „Институтите /на БАН/ трябва да станат част от университетското пространство! Това е пътят и той бе очертан на срещата в Цюрих, където се обсъдиха плановете за наука и образование в ЕС. Всъщност там промених позицията си. Казано бе в прав текст, че академии в този вид няма да има в Централна и Източна Европа. Защото изследователските звена ще са част от вузове. Това е европейската политика.”
Това изказване идва на фона на започналото в Общо събрание на БАН обсъждане на проекта за нова структура на Академията, внесен от Управителния съвет, пише в декларацията. Съдържанието на това изказване, обезсмислящо какъвто и да е дебат по този въпрос, породи съмнение в думите на доц. Игнатов, тъй като в честите контакти на БАН с представители на институциите, които формират и управляват европейската политика в областта на научните изследвания, никога не са изказвани подобни тези. Поради това Ръководството на БАН на 1 февруари 2010 г. се обърна към организатора и домакин на срещата на 16-17 януари 2010 г. в Цюрих – Асоциацията на ръководители на европейски научни съвети (EUROHORCs), с въпрос дали изказването на министъра отразява официалната позиция на форума и какво точно е дискутирано на този форум. Отговорът на Президента на организацията, който получихме на 2 февруари 2010 г. гласи: „Ролята на Академиите не е била главен въпрос за разглеждане на работната среща на високо равнище в Цюрих, но е имало достатъчно време за дискусии, по времето на които този проблем може и да е бил засегнат. Като се има пред вид характера на работната среща, не са били водени протоколи и няма да бъдат подготвяни официални документи.” От това става ясно, че министър Игнатов е дезинформирал и подвел българската общественост за целите и характера на дискусиите на срещата в Цюрих с манипулативно становище в ущърб на БАН, внушавайки че значими европейски институции провеждат целенасочена политика на закриване на Академиите от този вид в Централна и Източна Европа. Така той иска да вдигне отговорността от себе си за последователната си политика против БАН, вместо да осигури нормална среда и подкрепа за предприетите тежки реформи. Това е неприемливо поведение на един министър, отговарящ за развитието на научните изследвания в България. Ето защо, Общото събрание, избрано от учените на БАН, настоява за оставката на министър Сергей Игнатов, пише в декларацията. /БГНЕС