Участниците в Международното състезание по право на Европейския съюз гостуваха на Народното събрание

Участниците и организаторите на Международното състезание по право на Европейския съюз гостуваха на 3 май 2010 г. на Народното събрание. На 1 и 2 май София бе домакин на престижното събитие, което беше под почетния патронаж на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Тази година в Международното състезание по право на Европейския съюз участваха 16 отбора младежи от различни страни, а победител стана Малта. България беше представена от два отбора – от Софийския университет и от Университета за национално и световно стопанство.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева приветства гостите с „Добре дошли” в пленарната зала на българския парламент. Тя ги увери, че това, което са направили през дните на състезанието, е поредната стъпка за участието на млади хора в много отговорната и сложна материя на европейското право. Председателят на парламента заяви, че българските държавни институции и парламента като законодателен орган дават подкрепа на българските млади състезатели, които проявяват интерес към сложната темататика на европейското право.

Цецка Цачева поздрави отбора на Малта, който е тазгодишния победител в състезанието, а на всички участници в надпреварата пожела – един ден всеки един от тях да заеме банката на народен представител в своята страна. Затова е необходимо много да знаете, а знанието изисква последователност в овладяване на нови информации, технологии и оригинално мислене, добави председателят на българския парламент.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева връчи на проф. Уилям Корниш, дългогодишен преподавател по право на интелектуалната собственост в Университета в Кеймбридж, почетен плакет, посветен на 130-та годишнина от Учредителното народно събрание.

Организатори на състезанието по европейско право, което се състои от 1995 г., са Британският център по право на Университета в Кеймбридж и Департаментът по европейско право на Варшавския университет. Надпреварата е под егидата на Съда на Европейския съюз.

Гостите разгледаха сградата на Народното събрание и гостуващата изложба „Реликви на българската държавност“.