Управителят на НОИ е подал оставка

Управителят на Националния осигурителен институт Сотир Ушев е подал оставката си пред премиера Бойко Борисов, потвърдиха за БГНЕС от пресцентъра на института.

По закон управителят на НОИ се избира от парламента. Сотир Ушев оглави осигурителният институт в края на мандата на предишното правителство. Той беше избран по предложение на бившия социален министър Емилия Масларова.
Сотир Ушев е роден на 17 август 1960 год., в село Сатовча, близо до Благоевград.
След като завършва Висшето военнотранспортно училище „Тодор Каблешков“, специалност „Експлоатация на жп техника“, заминава за Киевския университет, за да специализира „Международни отношения“. В България Ушев е завършил специалност „Социален мениджмънт“ в УНСС. Работил е 20 години в сферата на отбраната.
От 2003 г. до момента, когато е избран за директор на НОИ, той беше изпълнителен директор на Агенцията по заетостта (АЗ) към Министерството на труда и социалната политика. Бил е също като заместник изпълнителен директор на АЗ и като заместник изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) в същото министерство. С назначението му не се съгласиха депутатите от ДПС, които държаха на поста на управител на НОИ да остане Йордан Христосков. След като беше избран оставката му беше искане неедонкратно както от синдикалистите от КТ“Подкрепа“, както и от парламентарната група на Синята коалиция , която в края на октомври поиска оставката му заради съмнения за злоупотреби, докато е бил изпълнителен директор на Агенцията по заетостта и затова, че с нищо не е допринесъл за подобряване работата на НОИ. /БГНЕС