Уелингтън

Град Уелингтън – столицата на Нова Зеландия . Градът придобива столични функции през 1865г. До тази година главен град е Оклънд , а малко преди това и Расъл / разположен е в крайната северна част на Северния остров /. Било планирано град Крайстчърч на Южния остров да стане столица . Преимуществата на Уелингтън пред Крайстчърч са толкова явни , че преместването не било осъществено .

Градът е разположен на брега на пролива Кук , който разделя Северния от Южния остров . Той се намира в най-южната част на Северния остров . Тук дълбоко в сушата е врязан под формата на подкова заливът Порт Никълсън , обкръжен с живописни планини . Уелингтън е разположен на тясна крайбрежна ивица . Планините амфитеатрално се спускат към залива . Градът трудно нараства поради липсата на терени – от едната страна е морето , а от другата – планините . Необходимо е да се усвояват не само планински терени , но да се отвоюват и територии от морето . Значителна част от пристанищните съоръжения са разположени върху такива терени . Високата сеизмичност създава допълнителни трудности при градското строителство . Дълго време по тези причини в града се изграждат само малки сгради , но по-късно поради недостиг на терени , започва и по-високо строителство , което напълно отговаря на сеизмичните изисквания . Проблем за града са и силните ветрове .

Въпреки споменатите недостатъци , Уелингтън има сред останалите градове на Нова Зеландия най-доброто политико- , икономо- , и транспортно-географско положение . Той се явява важно океанско пристанище , като се ограничава строежа на промишлени предприятия . Той има повече административни и търговски функции . Добре устроена е деловата му част . Жилищните райони на Уелингтън са много красиви . Тук има много паркове и обществени градини . С голяма популярност се ползва ботаническата градина , намираща се по планинските склонове на града . На юг столицата се свързва през пролива с Южния остров .