Т. Безлов: За България големият проблем е едрият криминален бизнес

За България големият проблем е едрият криминален бизнес, който легализира част от доходите си, направени по време на прехода и е смес между „сиво, черно и бяло“, заяви специално за БГНЕС Тихомир Безлов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията.

За съжаление, особено на местно ниво имаме много влиятелни бизнесмени, които са буквално местни феодали и които контролират живота на цели райони, продължава той. Последното десетилетие, независимо какви са политическите промени те продължават да реализират своя контрол, пояснява Безлов. Големият въпрос е дали този тип криминални предприемачи ще загубят влиянието си или ще продължат да имат думата на избори, дали ще продължат да назначават местна власт, да „печелят“ обществени поръчки, да злоупотребяват с еврофондове, отбелязва експертът. Според него проблемът не е свързан толкова с криминалния риск, а по-скоро с фундаментални неща за бъдещето на страната като икономиката и политическата система. С такъв тип криминални предприемачи ние не можем да имаме нормален бизнес, категоричен е той.
От друга страна операция „Наглите“ е безспорен успех за правителството, смята Безлов. „Направи впечатление, че не изтече информация към криминалния контингент, бе задържана сложна криминална група, работеща в няколко мрежи и доколкото разбираме от прокуратурата доказателствата са събирани както трябва“, заяви той. Какви са последиците от операцията? „Преди нея имахме серия от въоръжени грабежи, огромен брой взломни кражби на жилища, на коли, а след нея, според статистиката,се наблюдава рязък спад на тези престъпни деяния“, посочи анализаторът. Тепърва ще види откъде дойдоха и къде отидоха огромните откупи, платени при отвличанията, но има различни следи за тези пари, инвестирани в недвижими имоти, в търговия. „Не е зле да се знае, че проследяването и доказването на мръсни пари е сложен процес, в който България има скромни успехи, но като цяло и ЕС има проблеми с проследяването на мръсните пари“, добави Безлов.
В България с новото правителство имаме няколко неща, които се случват за първи път, например серията от обвинения срещу бивши министри и бивши високопоставени държавни служители, отбелязва експертът. Според него по-интересният въпрос е какво ще бъде доказано около тях. Проблемът на грабежа през политиката е, че хората, които са на власт обикновено правят такива закони, по които после не могат да бъдат осъдени – различни форми на колективна отговорност, колективно подписване на документи. На второ място, казва Безлов, прави впечатление, че администрацията в Брюксел се отнася добронамерено към сегашното правителство. Фундаменталният му проблем обаче е огромният слой некомпетентна бюрокрация, която е пазена от закона – никак не е лесно да уволниш държавен служител. Има цели министерства, където не може да попадне свестен експерт, защото години наред рекрутирането там се е извършвало на принципа на политическите квоти, пояснява Безлов.
„Сред новите лица в управлението изключително добро впечатление ми прави министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев и ако действително търговете за магистрала „Тракия“ тръгнат и то на цена, каквато в някакъв смисъл задава той, то това ще бъде невероятно добър пробив в модела на „обръчите“ и предварително спечелените обществени поръчки, убеден е експертът. Безлов коментира и ситуацията около външния министър Румяна Желева и материала, който излезе по неин адрес в германското издание „Ди Пресе“. В момента, в който стана ясно, че тя ще се кандидатира за еврокомисар около нея се появи разнопосочен медиен интерес, каза той. „Забелязва се, че конфиденциалната информация по темата се подава от български политици, а позоваването на предишната месторабота на съпруга й е показателна за нездравия медиен интерес“, допълва Безлов. Ще бъде интересно как европейските политици ще интерпретират работата му в една българска банка и какво е, всъщност, обвинението на медията, коментира Безлов. Съпругът на Желева е бил директор на банков клон и означава ли това, че мениджърският му договор е проблем за кариерата й, пита Безлов. Казусът е интересен, защото по този начин излиза, че може да се криминализира цялата икономика е мнението му. Би могло Европарламентът да си направи едно разследване кой подава тази информация за Желева, защото там очевидно има тенденциозност, заключава Тихомир Безлов. /БГНЕС