Турция: с рачешка скорост към Европа

През 1999 г. Турция бе официално призната за страна-кандидатка за членство в ЕС. Независимо от извършените реформи обаче Турция е все още твърде далеч от европейско членство. Кои са основните пречки по пътя й към Европа?

Редица неща в Турция се промениха към добро. Отменено беше например смъртното наказание, реформирано беше наказателното право, засилена беше борбата срещу корупцията. Според политическия експерт Доган Тилич политическият климат в страната е изцяло променен: „В Турция в последно време станаха неща, които не бях вярвал, че са възможни: дискутира се усилено за ролята на военните в политиката. Действащите лица от осуетени опити за преврат са принудени да отговарят пред съда. Генерали са изправени на разпит пред прокурори. Казано по друг начин: Турция напредна решително в процеса на демократизация.”

Напредък има, но и много пропуски

Реформиран беше и Националният съвет за сигурност, който в продължение на десетилетия играеше определяща роля в турската политика. Сега правомощията на съвета бяха значително орязани. Има вече и белези за това, че Турция започва да преосмисля някои страници от миналото си. Страната подобри отношенията си с Армения, с която преди бяха скъсани всякакви дипломатически контакти. На фона на всичко това мнозина турци не могат да разберат защо европейското членство все още си остава така далечно.

И все пак, има и редица въпроси, по които Турция не се е помръднала никак или съвсем малко в посока към Европа. От години насам страната отказва да отвори своите пристанища и летища за транспортни средства от гръцката част на остров Кипър. Турция обаче би могла да стане европейска държава само, ако зачита и признава всички останали страни-членки. В тази връзка еврокомисарят по разширяването Оли Рен неведнъж е подчертавал, че конституцията на Турция се нуждае от спешни реформи. Нужно е например да се гарантира свободата на мненията, както и неограниченото право за регистрация на политически партии. Съвсем наскоро обаче в Турция беше открита процедура за забраняването на най-важната кюрдска партия – Партията за демократично общество. Доган Тилич казва:

„Сред спешните за решаване въпроси в Турция на първо място стои кюрдският въпрос. Види ли човек картините от уличните насилия в югоизточната част на страната или в някои квартали на Истанбул, веднага осъзнава, че по кюрдския въпрос засега е постигнат съвсем минимален напредък.”

ЕС: Готовността за реформи е позамряла

При това от месеци насам тече т. нар. инициатива за решаването на кюрдския проблем, която цели да даде повече права на близо 15-те милиона кюрди в страната. Някои неща вече бяха осъществени: появиха се табели с наименования на населени места, изписани на кюрдски език, има кюрдски езикови училища, а държавната телевизия ТРТ от началото на годината излъчва предавания и на кюрдски език.

В последния доклад на ЕС за напредъка на страната обаче е записано, че готовността за реформиране е позамряла. Турският министър по европейските въпроси Багиш обеща подобрение. Проблемите били осъзнати, предстояла сериозна работа по преодоляването на наличните проблеми./Deutsche Welle/