ТУРЦИЯ СТАРТИРА МАЩАБНА КОМУНИКАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ

turcia-esТурският министър по европейските въпроси и главен преговарящ Егемен Баъш заяви, че страната му ще създаде силна комуникационна стратегия, целяща отварянето на нови шест преговорни глави през следващата година, съобщава Euractiv.

В понеделник Баъш представи рамките на новата стратегия, целяща ускоряването на преговорния процес между Турция и ЕС.

„Нашата нова стратегия, която ние планираме да стартира през януари 2010г., се базира на четири елемента“, заяви Баъш.

1. Устойчивост на преговорния процес, което според него включва критерии за отваряне на глави, условията, които се е съгласила да изпълни Турция и критерии за затваряне на главите.

2. Приемане на годишен календар за периода 2010 -2013г. в хармония с националните програми за приемане на общностното законодателство.

3. напредък по политическите критерии и реформи, който включва хармонизирането на политическите критерии като процес, в който постигнатите реформи се оценяват като индикатор за ефективността на правителството.

Баъш посочи, че горните три точки ще бъдат подкрепени от „много силна комуникационна стратегия“, тъй като е изключително важно да се увеличи подкрепата в страната и чужбина за членството на Турция в ЕС.

Турция очаква на 12 декември да бъде отворена глава „Екология“. Шестте преговорни глави, които Анкара се надява да стартират догодина са за безопасност на храните, ветеринарна и фитосанитарна политика, обществени поръчки, политика за конкуренцията, социална политика и заетост, съдебни и основни права, както и съдебна система, свобода и сигурност.