Туристическият персонал е намалял най-много в Пампорово и Банско

Туристическият персонал е намалял най-много в Пампорово и селата около курорта. Това каза председателят на Българската туристическа камара Цветан Тончев при откриването на кръгла маса по проблемите на човешките ресурси в сектора, предаде репортер на Агенция „Фокус” . Тончев уточни, че е намалял персоналът в селата Чепеларе, Стойките, Момчиловци и също така в района на Банско – Добринище и Разлог.
„Общо взето хората се стараят да задържат персонала” – каза той. Обемът на работата не е намалял. „За голямо съжаление – намалели са парите, тоест ценовата политика пада надолу”, каза още той. По думите му в този аспект трябва да се търсят възможности за удължаване на туристическите сезони, както и възможности от страна на държавата за облекчаване на малкия и средния бизнес.
„Гръцката държава, Кипър, Турция и Хърватия направиха значителни постъпки за облекчаване на малкия и средния бизнес. Ние намалихме данък сгради на 0,5%, докато гърците го намалиха на 0,05%”, посочи Тончев. Той каза още, че в България става по-скъпо и посочи, че по-скъпа е водата и данъците.
Цветан Тончев каза още, че за всеки един стол в заведенията се плаща данък от 35 лв., независимо от това дали е в центъра на София или извън нея. Това не е нормално. „Ние ще направим предложения и се надявам някои от нещата да се решат” – каза той./агенция Фокус/