Тръгна делото за катастрофата на Бакаджика

В Окръжния съд в Ямбол започна съдебния процес за катастрофата на Бакаджика, при която загинаха 18 човека. По предварителни разчети делото трябва да се гледа в продължение на пет дни. Обвиняеми за причиняване на смъртта на 18-те жертви са собственикът на фирмата превозвач, чийто е автобусът-убиец, Слав Славов и шофьорът на автобуса Господин Господинов.

В началото на съдебното заседание защитата и на двамата поиска отвод на съдебния състав и на всички съдии от Ямбол. Мотивите бяха, че е възможно предубеждение у магистратите. Медийното отразяване на катастрофата е било изключително широко – в централни и местни радиа, вестници и телевизии. Градът е малък и почти всеки познава някои от пострадалите или близките им. Изтъкнати бяха и процесуални нарушения.

Адвокатите заявиха, че в обвинителния акт са посочени три видеокасети със записи като веществени доказателства, които не са им били предоставени. Шофьорът Господинов е искал да даде обяснения по време на досъдебното производство по повдигнато през ноември обвинение, различно от първото, но не е бил изслушан.
Защитниците не били поканени нито веднъж да присъстват на следствените действия. Посочено бе, че адвокатите са имали само един час на разположение, през който да се запознаят с материалите по делото. Заради тези и други пропуски защитата настояваше да не се дава ход на делото, да бъде върнато на прокуратурата за отстраняването им.

Съдът намери за неоснователни исканията на защитата и даде ход на делото. Прокурор Димитрина Георгиева прочете обвинителния акт. Двамата обвиняеми отказаха да вземат думата, като си запазиха правото да говорят след разпитите на свидетелите. Бяха разпитани и 13 свидетели, които не са преки очевидци на катастрофата.

Материалите по делото са 1200 страници, събрани в шест тома. Свидетелите са около 50, ще бъдат разпитвани и експертите, направили петорна съдебно-техническа експертиза на автобуса. Като частни обвините са привлечени над 15 близки на загиналите. Исковете на наследниците общо възлизат на близо 3 милиона лева. Делото, по мнение на магистратите, се очертава като едно от най-тежките и сложни за тази година.

На връх Спасовден 2009 година 18 души намериха смъртта си в местността Бакаджика, където стотици се бяха събрали за най-големия събор на Тракийските дружества у нас. При инцидента бяха ранени 14 души.