Триците помагат при отслабването

Колкото и да е странно, цивилизацията, която ни осигури толкова комфорт, ни донесе и немалко проблеми. В случая говорим за рафинираните хранителни продукти, т.е. изчистените от растителните влакна. А без тях няма добро храносмилане и нормални обменни процеси. Равносметката е печална -разбиват се заболявания и се увеличава броят на хората с наднормено тегло.

Нужното количество хранителни влакна не се набира толкова лесно. За целта трябва да се изядат килограм-килограм и половина определени зеленчуци или плодове. Но това невинаги е възможно. И тук на помощ идват триците. Дневната доза е всичко на всичко от 2 до 4 супени лъжици. Тогава наистина ще забравите много от проблемите си.

Защо са полезни триците?
Триците са отпадъчният продукт от смилането на зърната. Т.е. това, което остава след получаване на брашното. Именно те съдържат цялата лечебна сила на зърната. Триците представляват основно целулоза, или растителни влакна, която не се смила в стомашно-чревния тракт. Всички ние смятаме, че на организма му е необходимо само онова, което подлежи на преработка. Тези неразлагащи се и неусвоими вещества обаче също са много необходими.

Едно от най-забележителните им свойства е тяхната хигроскопичност. Т.е. способността им да задържат вода. А това влияе много благотворно на преработката на храната. Триците, набухвайки в стомаха и увеличавайки обема на храната, създават усещане за ситост.

Ето защо използването на оптималното количество трици е истинско спасение на пълните хора – онези, които имат завиден апетит.

Шотландска диета без лишения
Шотландски специалисти разработили диета, която не е трудна за спазване, тъй като позволява да се употребяват достатъчно количество най-различни продукти. В същото време човек се избавя от излишните килограми. Всичко се дължи на триците -приемат се като допълнение към храната.

На вниманието на отслабващите
Всеки ден заедно с основното ядене приемайте и 1-2 лъжици трици.

През деня между отделните приеми на храна допълнително можете да пиете натурален плодов сок.

Ако преди сън изядете ябълка или портокал, това няма да ви навреди. Яжте ябълките и крушите, без да белите кората им.

3а да не получите запек, дъвчете топчета от трици. Те се приготвят по следния начин: 100 г трици се смилат в месомелачка заедно със сини сливи и стафиди (по 200 г). Всичко се смесва добре и се оформят топчетата.

ПРАВЕТЕ ВСИЧКО С МЯРКА
Вие можете да „измамите“ апетита си с трици, но това не трябва да бъде постоянно. Просто не се престаравайте Стомахът не бива често да бъде напълван с набухващи вещества, дори да са толкова полезни като триците. Ако се престараете, рискувате да си докарате някои заболявания на стомашно-чревния тракт.

Както знаете, във всичко трябва да има мярка.

ОСНОВНИТЕ ПРАВИЛА
Дневната доза трици е от 2 до 4 лъжици. Те се запарват с вода. След 30-40 минути водата се излива и триците леко се изцеждат.

Тази порция се изяжда през деня, като се разпределя между закуската, обяда и вечерята. Трици могат да се приемат заедно с храната, като се добавят дори в супата и в млякото.

Започва се с малки порции – по 1-2 чаени лъжички, като дозата постепенно се увеличава. По този начин можете да избегнете неприятните последствия, възникващи при бързо вкарване в организма на голямо количество целулоза. Повишава се образуването на газове и се получава тежест в корема.

Помнете, че триците са сух продукт и съответно изискват голямо количество течности, за да могат да се усвоят от организма. Затова по време на диетата не трябва да ограничавате приема на течности./lekar.bg