Трима са задържани в хода на стартиралата тази сутрин операция “Акцизите”

Продължават проверките на производители на алкохол в Пещера, Търговище, Карнобат и в районите на Ямбол и Плевен

Стартиралата тази сутрин специализирана операция “Акцизите” е продължение на извършените в предходните месеци проверки на търговски обекти на територията на цялата страна. Обект на проверките е продажбата на алкохолни напитки от различен вид без бандероли или с неистински такива.
През месеците март и април от складове и търговски обекти бяха иззети над 225 000 бутилки. По предварителна оценка щетите за бюджета само от това количество надхвърлят 600 000 лева.
Анализите на ГДБОП отчитат, че въпреки проведените операции иззетите количества са малка част от предлагания на пазара обем. В преобладаващата си част алкохолът е излязъл от лицензирани производители, които са го предоставили на дистрибутори, без да са се отчели пред фиска. Проверяват се производители на спиртни напитки в Пещера, Търговище, Карнобат и в районите на Ямбол и Плевен.
Към момента трима са задържани. Образувано е досъдебно производство. Действията по разследването продължават.

Припомняме, че в съответствие с един от основните приоритети на ръководството на МВР за противодействие на разпространението на  стоки без платен акциз за тях, през март и април бяха проведени редица успешни операции на териториите на Смолян, Ямбол, Търговище, София и Бургас. От различни складове и производствени цехове бяха иззети голямо количество алкохол с етикети на известни български производители и облепени с фалшив бандерол.