Тримата военнослужещи, ранени в Кандахар, са транспортирани до Военномедицинска академия в София

Тримата военнослужещи от състава на българския контингент в ИСАФ, Афганистан, ранени при ракетната атака на летище Кандахар на 24 януари, бяха транспортирани късно вечерта на 5 февруари от американската военна болница в Ландщул, Германия до България. На летище София те бяха посрещнати от министъра на отбраната Аню Ангелов, заместник-министъра на отбраната Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов  и  началникът на Щаба по подготовката на ВВС генерал-майор Константин Попов.

Веднага след кацането на самолета тримата военнослужещи са транспортирани до Военномедицинска академия. Младши сержант Александър Христов Александров и ефрейтор Йордан Петьов Петков  са настанени в Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение на ВМА за стабилизиращи дейности след полета. Редник Явор Кирилов Иванов е настанен  в  Клиниката по травматология.

Това е първата авиомедицинска евакуация, извършена съвместно от екипажа на военния транспортен самолет „Спартан” на ВВС и авиомедицинския екип на ВМА, след официалната им сертификация за извършването на този тип  авиомедицинска дейност през есента.

Подполковник д-р Камен Ненов и двете медицински сестри – Гинка Таскова и Десислава Стоева, участвали в транспортирането на ранените от Ландщул, са част от авиомедицинския екип от четирима лекари и шест медицински сестри на Центъра по военномедицинска експертиза, авиационна и морска медицина към ВМА. Това е единственият засега сертифициран български екип за извършването на спешна помощ по въздуха, за което се изисква   високоспециализирана подготовка.

Освен авиомедицинския екип в полета за Ландщул участваха и двама лекари реаниматори – подполковник д-р Емил Кържин и д-р Десислава Зидарова, които полагаха специализирани грижи за най-тежко ранения младши сержант Александър Христов Александров, който все още е в кома.  През целия си престой в Ландщул тримата ранени бяха придружавани неотлъчно от лекаря на контингента в Кандахар подполковник д-р Петър Минчев.