Тренчев: Добър вечер, уморено поколение

trenchev_2„Ние сме се събрали тук, за да отбележим 20-годишнината, от създаването на СДС – първата антикомунистическа демократична опозиция, създадена като широка коалиция“, каза първият й председател и първият демократично избран президент на България д-р Желю Желев, предаде репортер на БГНЕС.

„Ние ценим 7 декември повече от 10 ноември, защото тогава беше извършен вътрешно-партиен преврат в БКП“. Д-р Желев предложи с едноминутно мълчание да се отбележи паметна на създателите, които вече не са между живите – Блага Димитрова, Борис Кюрчиев, Милан Дренчев, Петър Дертлиев, Георги Спасов, братята Неврокопски, Любомир Собаджиев, Руен Крумов. Програмата, която се създаде от тази широка коалиция, в която имаше леви, центристки и десни движения, е тази, която се изпълни в тези 20 години, и стана мотор за демократичните промени и реформи в страната. Това, че нейната основна цел – европеизацията на България, се изпълни от правителствата на Сакскобургготски и Сергей Станишев, (приемането в ЕС и НАТО) не я омаловажава, а напротив – засилва я повече, защото опозиционни партии приеха този нов път. Това се отнася и за вътрешната, и за външната политика, с основна посока – пълна европейска интеграция на страната.
„Добър вечер, уморено поколение“, обърна се към присъстващите в Зала 6 на НДК президентът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев, който е начело на синдиката от самото му създава преди 20 години. „Ние си представяхме по друг начин развитието на събитията и много неща в тези 20 години, не са се случиха така, както ни се искаше, но това е историята и не може да не отречем, че в България не е имало силна опозиция, която се прояви късно, ние нямахме опита на полската и чешката опозиции, но аз искам да спомена и името на един човек, като Илия Минев, който вече не е също между нас. Той е лежал в затворите не по-малко от Нелсан Мандела и още на 16 януари 1988 година, активизира опозиционна дейност. На събитието присъстват много от учредителите на Коалицията СДС преди 20 години, като Петко Симеонов, Димитър Луджев, Александър Каракачанов, Антонина Желязкова, Копринка Червенкова, Михаил Петков, Соломон Паси и кинорежисьорът Евгени Михайлова, който с камерата си е запечатал завинаги събитията от края на 89-та година и прословутата реплика на тогавашния държавен глава Петър Младенов на митинга пред НС на 14 декември 1989 година: „По-добре да дойдат танковете.“ От настоящата партия на СДС и ДСБ не присъства никой, с изключението, но със стара дата, бившият председател на СДС Пламен Юруков, който беше изключен от партията на сините. Днешното събитие е организирано от фондацията на д-р Желю Желев. /БГНЕС