Трайчо Трайков: МИЕТ остава принципал на „Булгартабак“

Приватизацията на „Булгартабак” ще бъде факт в до средата на следващата година, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма, предаде репортер на БГНЕС.

Цената ще е близка до 100 млн. евро, уточни той. Трайков допълни, че МИЕТ ще остане принципал на холдинга. Министърът каза това по повод на предложението на колегата му министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов „Булгартабак“ да премине под шапката на МЗХ.
Втората по важност новина, която обяви министър Трайков, е, че строителството на АЕЦ – Белене ще продължи. През следващите две години ще бъдат необходими около 2 млрд. евро затова и най-вероятно парите ще дойдат от руската страна. Министърът каза също, че ще бъде добре, ако Русия и „Атомстройекспорт“ направят образцов проект, който да отчита съвременните стандарти за атомна централа. В момента българската и руската страна са на етап размяна на концепции и е трудно да се коментират отделни параметри, както и дялови участия в дружеството.
Министър Трайков каза също, че днес е било планирано посещение във ВМЗ-Сопот, но мениджмънтът на дружеството е проявило необходимата активност и в 11.30 часа са били изплатени една част от парите за заплатите по сметките на работещите в завода.
Принципалът на „Булгартабак“ няма да се променя, тъй като целта е предприятието да бъде приватизирано бързо и компетентно, поясни Трайков. Вече е пусната обявата за избор на консултант и е сигурно, че това ще бъде първокласна банка. Съвет, с участието на министри, ще обсъжда текущи проблеми около „Булгартабак“.
Трайков каза също, че „Булгартабак“ е изпаднало в тази тежка ситуация, тъй като през 2004-2005 година, министър Нихат Кабил е „проспал“ сроковете, за да договори и получи благоприятни условия за тютюнопроизводителите. „Булгартабак“ няма да сменя принципала, защото той не може да плаща заради липсващите субсидии на тютюнопроизводителите, каквато идея се появи в публичното пространството преди време.
Относно петролопровода „Бургас-Александруполис“ инициативата е в МОСВ, заяви министърът. Колкото до „Южен поток“ – кабинетът принципно подкрепя предложеното увеличаване на капацитета на газопровода, но по конкретните проблеми ще се преговаря с руската страна, като първи рунд на преговорите е насрочен за 18 януари.
Трайчо Трайков сравни несвършеното за тютюнопроизводителите от бившия министър Нихат Кабил с постигнатото тогава от гръцките му колеги. През 2006, 2007, 2009 година гръцките тютюнопроизводители са получили европейска субсидии от 380 млн. евро годишно, а в следващия четиригодишен период – те ще получат половината от тази сума или 190 млн. евро годишно. През периода 2006-2009 година България е получила по това перо нула евро европейско финансиране за субсидии на тютюнопроизводители, защото не сме си поискали, подчерта Трайков. За следващия период от 2010 година нататък нямаме право дори на национално подпомагане на хората от този бранш. С тези факти на днешната среща при Бойко Борисов са били запознати представителите на тютюнопроизводителите. Въпреки това министърът смята, че те очакват намирането на решение, което е в компетенциите на земеделското министерство. Министърът Трайков е убеден, че България би трябвало да намери начин за равноправно третиране на нашите тютюнопроизводители, така, както вече се е случило с намирането на решение и допълнителното финансиране за спрените блокове на АЕЦ – Козлодуй. Основният аргумент тогава е бил България да бъде равноправно третирана заедно със Словакия и Литва по този казус. Според министър Трайков добър пример е Гърция, където на фермерите се плаща за обработваема площ. Това дава един период, в който те си получават парите, но непременно за производство на тютюн. Има възможности за експериментиране с други култури и за дълъг период на адаптация при новите условия, поясни министърът.
Има постигнато съгласие в кабинета за създаване на Съвет от министри, в който ще влязат министърът на икономиката Трайчо Трайков, вицепремиерът и министърът на МВР Цветан Цветанов, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и министърът на земеделието Мирослав Найденов. Този формат на известни периоди от време ще прави оценка на развитието на „Булгартабак“. „Един от най-големите проблеми пред дружеството е контрабандата, който се очаква да стане още по-остър с повишаване на акцизите от началото на 2010 година“, заяви Трайков. „Булгартабак“ е публично дружество, в което освен държавата има и други акционери, но дори и да не беше така, едно предприятие, поставено в пазарна среда, което се бори за оцеляването си, не може да си позволи да взема непазарни решения, отсече министър Трайков.
Министърът коментира също, че заплатите на работниците от ВМЗ-Сопот са платени за последния дължим месец, но те не са получили заплатите си за юли и август. Министърът обяви, че има поръчки, които най-вероятно ще бъдат изпълнени, за да има компанията солиден паричен поток за периода, в който ще се изготви стратегията за приватизация и ще се подготви самата процедура.
Трайчо Трайков почерпи на днешния последен брифинг за годината журналистите с няколко бутилки вино. За тях той каза, че са от коледните подаръци, изпратени до кабинета и тази почерпка няма да предизвика допълнителни разходи за министерството. /БГНЕС