Трайчо Трайков: Кремиковци е паметник на Октопода

В Кремиковци е имало Октопод. Това е паметник на Октопода, заяви в предаването „На 4 очи“ по Нова телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По думите му ликвидацията на комбината означава той да престане да съществува като компания, но да продължи да съществува като набор от активи. „Когато някой купи активите, може да реши отново да ги направи на компания”, поясни той.
Трайков обясни, че задълженията на Кремиковци ще се отразят на данъкоплатците. На въпроса защо тогава държавата се занимава с комбината, министърът отговори: „Всички идват и чукат на вратата на държавата“.

Трайчо Трайков бе категоричен, че АЕЦ „Белене“ ще бъде построена, като за нея България ще вложи 5 млрд. евро. Стойността на проекта е около 10 млрд. евро. Tрайков определи предложението на Москва за заем от 2 млрд. евро за продължаване на строителството на централата без държавни гаранции като „уникално“.
Министърът призна, че „Белене“ няма да работи с най-новата технология, тъй като България не може да си го позволи. Той обаче заяви, че оборудването на централата има сертифицирано одобрение.
Заемите ще се плащат с паричните потоци от работата на централата. Министърът на икономиката коментира, че въпросът за рентабилността стои пред инвеститорите, а не пред държавата.

Все още не потвърдено, че ще има директни договори между „Газпром” и „Булгаргаз”, тъй като все още не са започнали преговорите, каза още Трайчо Трайков. Той обясни, че ползите от прякото договаряне са в две направления: „Едното е, че ако нещо се обърка, има на коя врата да почукаш и има на кой да се оплачеш. Едно е да се оплачеш на този, които ти е доставил стоката, друго е на този които ти е написал фактурата. От друга страна, въпреки че цената не е директно и не е веднага свързана с това, тя би трябвало да се повлияе“, заяви Трайков./КРОСС/