Традиционният празник Трифон Зарезан бе отбелязан в Братислава

На 15 февруари 2010 г. в Българския културен институт в Братислава, по инициатива на Българския културен съюз (БКС), се състоя седянка на местните българи по повод традиционния български празник Трифон Зарезан, в което участваха членове на БКС, словашки приятели на България, учители от Българското средно-образователно училище „Христо Ботев”-Братислава, служители на посолството и БКИ.

Председателката на БКС Емилия Хрушикова – представител на българското землячество  в Съвета за националните малцинства към словашкото правителство и посланик Огнян Гърков приветстваха участниците. Учители от БСОУ „Христо Ботев”, ученици, родители и местни българи инсценираха стари български обичаи: посрещане на лозарите, зарязване на лозите, поливане с червено вино „за берекет”, произнасяне на лозарската клетва и изпълниха български фолклорни танци.

Участваха представители на дирекция „Култура на националните малцинства” в Министерството на културата на Словашката република и гости от други словашки организации, ръководители и членове на Съюза на словаците, живели в България и др.