Тийнейджъри в Европарламента

3523_05Европейският парламент в Страсбург каза „Добре дошли!“ на 25 възпитаници на частната езикова гимназия „Евростандарт“ в София. Това стана веднага след края на предпоследната за годината сесия в огромната зала „Луиз Вайс“. Емблематичната сграда претърпя истински десант на близо 500 тийнейджъри от страните членки на ЕС, които седнаха в столовете на депутатите. По програмата „Евроскола“ младежите споделят своите очаквания и идеи за развитието на евроинтеграцията и обменят опит с връстниците.
Днес е по-важно от всякога младите хора от европейските страни да са въвлечени в процеса на вземане на решения, в избора и отговорностите, което ще ги направи част от демократичния живот на Европа. В това вярва председателят на парламента Йежи Бузек, който побърза да се срещне онлайн с младите хора на Европа веднага след избирането му. ЕС не може да остане мистерия за младото поколение. То трябва да има възможност да участва в европейския дебат и да изпита на живо уникалността и многообразието на това, да си гражданин на ЕС.
„Много сте хубави!“, направиха типичен френски комплимент на нашите дами охраната от млади мъже на Европарламента. Те бяха облечени в специално ушити костюми – бели ризи, карирани шотландски поли и тъмносини пуловерчета. 
Плътно до тях стояха техните преподаватели д-р Богдана Джорджева, Ася Богоева и Маргарита Папазова. Защото едно е да се наслаждаваш на архитектурата на Страсбург и да увековечиш присъствието си на фона на Светия Граал на европейското законодателство, съвсем друго е да се състезаваш с връстниците си от Европа по толкова важни теми като „Демокрация и гражданство“, „Околна среда, транспорт, енергетика“, „Европейска година на творчеството и иновациите“, „Образование“ и може би най-важната – „Бъдещето на Европа“. 
„Евроскола“ бе официално открит в пленарната зала, където всеки от участниците усети властта и отговорността, сядайки в удобния фотьойл. 
Може би не е случайно, че първа България имаше удоволствието да представи своето участие. Владислав Дунев и Михаела Михайлова от 12 клас го направиха на перфектен английски, заради което пожънаха бурни аплодисменти. 
Младежите бяха разпределени в групи от по четирима от различна националност, за да отговарят на въпроси, засягащи структурите на Европейския парламент и паметните дати в историята му. Всеки въпрос бе задаван на различен, но официален за европейската общност език. Зададен на естонски, дори въпросът „Как се казваш?“ би затруднил и най-добрия в гимназията. Въпреки това двама българи стигнаха до четирите отбора – финалисти с най-много верни отговори! 
Сякаш като допинг на тийнейджърите подейства уникалната обстановка – внушителната сграда, изисканата делова обстановка, изумителните висящи сякаш от небето тропически растения, специалните плочи от Португалия, които са наредени като покриви, но служат за основа на декора, коридорите на парламента, подредени с картини от европейски автори. Перфектна организация!
Владислав Дунев от 12 клас участва в работната група „Бъдещето на Европа“ и се открои със своите интересни и нетрадиционни предложения и организаторски умения. Той разисква твърде важни неща – как да се интегрират държавите от бившия Източен блок, кои нови езици да се наложат, уместно ли е Европейската общност да говори на един универсален език. Владислав оценява представянето си като страхотно преживяване, в което има за партньори приятелски настроени връстници. „Надяваме се, че някои от обсъжданите от групите идеи ще намерят реализация в бъдещи проекти на евродепутати и че участието на нашата група е било принос за развитието на едно модерно и социално отговорно общество, за което граници в буквален и преносен смисъл не съществуват“, обобщи представянето им Михаела. 
Но всъщност най-голямата тръпка за тях са знанията, опитът и представите, които придобиха за навиците и начина на мислене на връстниците си от другите страни в ЕС.

в-к Стандарт