Тетевенски сладкиш

Продукти: 10-12 филии сух бял хляб, 1,5 кг ябълки „Ренета“, 150 г захар, 200 г сухо грозде, 80 г краве масло, 1/2 бурканче конфитюр от праскови, 1 чаша сварен чай
Няколко часа преди приготвяне на сладкиша сухото грозде се накис­ва в чая- Ябълките се обелват, нарязват се на филийки и се сваряват ка­то компот със захарта и 100 мл вода. Към изстиналия и съвсем гъст компот се прибавя отцеденото от чая грозде.
Тортена формичка с диаметър 18 см се намазва с масло. Филиите хляб също се намазват от едната страна с масло, Три от тях се разряз­ват по диагонал и с тях се облицова дъното на формичката. Другите фи­лии се разрязват на две и се налепват по стените на формичката, Празни­ната в средата се напълва със сварените ябълки, които се покриват с останалите филии хляб с намазаната страна към плънката. Пече се 40 мин в предварително загрята фурна на 200 °С. Изважда се от фор­мата в момента на сервирането. Залива се с конфитюра от праскови, предварително разтопен на слаб огън.
крива с вторста кора. Пече се в умерена фурна на 150 С. След като се извади о1 фурната, се залива с разбития на сняг с пудрата захар белтък. Огнено св слага във фурната да се запече само отгоре за 5 мин. Баница­та се сервира топла.