Тесто с мая за кифпички

Продукти: 20 г мая за хляб, 500 г брашно, 15 г сол, 30 г захар, 2 су­пени лъжици прясно мляко, 6 яйца, 400 г краве масло

Маята се натрошава и се размива с 1 супена лъжица хладка вода. В друг съд се смесват солта, захарта и студеното мляко. Никога не трябва да се слагат заедно маята, солта и захарта. В дълбок съд се размесват най-напред млякото със захарта и солта, брашното и едва накрая се прибавя маята. Всичко се разбива с миксера на малки обороти, като наведнъж се прибавят 4 яйца. Разбиването продължава и тестото бързо става гладко и еднородно. Прибавят се едно по едно останалите яйца и разбиването про­дължава с умерена скорост около 15 мин. Тестото трябва да е гъвкаво и лесно да се тегли между пръстите, без да се къса. Прибавя се постепенно на парченца размекнатото масло и се бърка с миксера на малки обороти още 2 мин.

Тестото може да се приготви без миксер по следния начин: В браш­ното се прави кладенче и в него се слага размитата мая. С пръсти се за­почва месенето, като се добавят 3 яйца, после солта и захарта, 1 яйце и се меси 15 мин. Прибавят се останалите яйца и месенето продължава, до­като тестото стане еластично. Към маслото се прибавя 1/3 от тестото, като после на два пъти се прибавя и останалото тесто и се меси върху найлон. След омесването тестото се слага в трилитров съд да втасва, като се покрива с кърпа. Оставя се да почива 1 ч и 30 мин. Когато тесто­то изпълни съда, се хваща с ръка от едната страна и се прегъва на два пъ­ти, след това отново се прави на топка и се оставя в хладилника. Два-три часа по-късно отново се прегъва два пъти и се оставя цялата нощ на хлад­но. На следващия ден отново се омесва върху дъска с брашно, след което се слага във форма.

От това тесто може да се направят кифлички с различни плънки, на­пример: 1. Орехова плънка от нарязани на много тънки филийки орехо­ви ядки, сварени в захарен сироп. 2. Орехова плънка от счукани орехови ядки, смесени с пудра захар и малко канела. 3. Варена орехова плънка от смлени на едро орехови ядки в сироп с малко какао. 4. Плънка от мар­малад, смесен със ситно смлени орехови ядки. По желание може да се прибавя малко какао. Тази плънка е умерено гъста. 5. Плънка от маково семе, смесено със захар, мед, счукана галета и малко прясно мляко. Сла­га се ми огьня да поври, като се бърка непрекъснато, докато се получи желаната гъстота.