Терористи с американски паспорт

Предполагаемите инициатори на атентата в Мумбай и атентаторите от Форт Худ са само два примера за граждани на САЩ, които са имали близък контакт с Ал Кайда. Един имам призова мюсюлманските общини в Щатите към бдителност.“Трябва да се съсредоточим върху една нова опасност. Върху терористичната опасност, която възниква в нашата собствена страна, опасността от ново терористично поколение с американски паспорт“, предупреждава Майкъл Чертоф, бивш шеф на американското министерство за отечествена защита. Това е нов феномен, който тревожи правителството на Барак Обама.

Алармиращ призив

От близо една година радикални ислямистки американски граждани провокират кървави атентати, както в своята родина – САЩ, така и отвъд океана.

Например Дейвид Хедли, американски гражданин с пакистански корени. Според Федералното бюро за разследване той принадлежи към инициаторите на атентата в индийския Мумбай, при който загинаха 107 души, между тях седем американски граждани. Според собствените му признания той самият е подготвял от Чикаго атентата в Мумбай, съобщават американски медии. Хедли направил признанията пред служители на ФБР в затвор в щата Илинойс. Чрез интернет той от години поддържал контакти с привърженици на Ал Кайда в Пакистан.

Активен контакт чрез интернет с радикален ислямистки проповедник в Йемен поддържа и Надал Малик Хасан, роден в САЩ мюсюлманин и майор от американската армия. Сега Хасан отговаря пред съда, тъй като застреля 13 души и рани над 30 в най-голямата военна база в Америка.

Маниакална омраза срещу САЩ

Много от показанията на Хасан, който е по професия военен психиатър, сочат, че войните на САЩ в Афганистан са породили у него маниакална омраза срещу САЩ. Свещена война срещу своята родина САЩ явно са искали да водят и петима млади американци от щата Вирджиния, след като на бърза ръка се изнесоха в Пакистан. Преди това те снимаха едно така наречено “ прощално видео.

„Това видео ме обезпокои дълбоко“, казва имам Абкир от мюсюлманската общност в щата Виржиния. Той е разтревожен най-вече от това, че все повече американци с мюсюлманска вяра допускат да бъдат повлияни от омразата, която Ал Кайда разпространява чрез интернет от Паскистан и Афганистан. Имам Абкир призовава към бдителност най-вече мюсюлманските общности в САЩ. Неговите призиви обаче остават почти без отзвук./deutsche welle/