Термометрите отчетоха минус 28 градуса в Севлиево

Минус 28,2 градуса са били измерени в Севлиево. В Габрово е било минус 18 градуса, а на връх Шипка – минус 15. Всички пътища в Габровска област са проходими при зимни условия, съобщават от Областно пътно управление. Пътят през прохода Шипка е почистен и опесъчен. Снежната покривка там е около 40 см.

Минус 25 градуса са били отчетени към 05.00 часа в Добрич, -22 градуса в Елхово, -20 градуса са отчели термометрите в ПлевенВелико Търново, -19 във Видин и Хасково, -17 в Силистра,Враца и Пловдив. Най-топло е било в Сандански -6 градуса.

Температурата във Варна около 05.00 часа е била -14,4 градуса, съобщават синоптиците на БАН. Най-ниската температура, измерена там на днешния ден, е била -11,4 градуса през 1963 година. Най-ниската измерена температура в областта е била в Провадия, където термометрите са отчели минус 20 градуса, информират от Пътно управление.

Варненското летище функционира нормално при зимни условия и полетите се извършват по разписание, увериха от аеропорта. Пристанище „Варна“ също работи без проблеми.

Температурен рекорд за Шумен е бил измерен в сутрешните часове. От Хидрометеорологичната станция съобщиха за Дарик, че в 05.00 часа са били отчетени минус 22 градуса. Предишната най-ниска температура в Шумен е била измерена през 1907 г. и е била минус 20,4 градуса. В момента температурата на въздуха в Шумен е минус 10 градуса. В шест населени места в Шуменска област все още е прекъснато електрозахранването, съобщават за Дарик от Областната дирекция на МВР. Без ток са селата Средковец, Гусла, Браничево, Пристое, и Лиси връх в община Каолиново, както и село Риш, община Смядово. Нарушено е водоподаването и в селата Беджене и Мировци от община Нови пазар и село Становец, община Хитрино. Закъсал товарен автомобил по пътя Шумен – Карнобат, в района на град Смядово, затруднява движението. На място е изпратен екип от група „Аварийно-спасителни дейности“ към „Гражданска защита“.

Температурен рекорд е бил измерен за Русе. Минус 21 градуса са отчели синоптиците в интервала от 05.00 до 07.00 часа. Това е абсолютен максимум за месец януари, съобщиха за Дарик от Хидрометеорологичната станция. Предишната най-ниска температура в града е измерена през 1963 година, когато живачният стълб е показвал минус 19,6 градуса.

В Силистренско най-студено е било в град Алфатар, показват данните на метеорологичната станция  вСилистра. До минус 27,4 градуса е паднал живачният стълб през нощта, а в 08.00 часа температурата се е повишила до минус 24,8 градуса. Минус 26,6 градуса са били измерени в Главиница и минус 17 градуса в Силистра.

Пътищата в региона са проходими при тежки зимни условия. Остава затворен участъкът с. Богорово – с. Кайнарджа от първокласния път Силистра – Добрич. Обходният маршрут е през село Войново. Опесъчават се наклонените участъци, работят 9 песъкара по направленията за Русе, Шумен и Добрич. Заради ниските температури и замръзнала нафта не са потеглили автобусите за Варна и Шумен, съобщиха от автогарата в Силистра. Автобусите от силистренските села се движат по график. Задържалите се ниски температури в Силистренско носят риск от измръзване на овощните видове, каза директорът на Опитната станция  по кайсията в Силистра проф. Мария Димитрова. Най-застрашени са прасковите, които имат праг на измръзване от минус 16 градуса. Засега няма опасност за есенниците, съобщиха от Областната дирекция по земеделие.

Минус 17 градуса са отчели термометрите в 08.00 часа във Враца. Пътищата в региона са проходими при зимни условия, няма закъсали автомобили. Най-студено е било в с. Марково равнище, Стояновци, Средни рът, където термометрите са отчели минус 19 градуса.

Всички пътища в Бургаска област са отворени и без ограничения. Единствено през Дюленския проход преминаването ще става с вериги, без ремаркета и полуремаркета. Това съобщи за Дарик началникът на Гражданска защита инж. Йордан Лозев. Продължава да е отворена и магистрала „Тракия“ в отсечката до Карнобат. Само два сигналите са постъпили в службата за изминалото денонощие. Първият е за ТИР с румънска регистрация, който е закъсал в снега в района на магазин „Метро“ и е попречил на движението. Другият сигнал е за затънала в снега фадрома в района на селоЧерни връх. Във всички селища в областта има ток и вода и няма сигнали за бедстващи. Температурата на въздуха в Бургас ще варира от – 14 до – 2 градуса.

Участъкът от автомагистрала Тракия – „Бургас – Карнобат“, ще бъде предварително затварян при информация за очаквани обилни снеговалежи, съобщиха от пресслужбата на областната управа след среща на областния управител Константин Гребенаров с директора на Областното пътно управление, с началника на КАТ-Бургас и с представител на „Гражданска защита“. Магистралата ще бъде затваряна, тъй като по това трасе не са изградени снегозадържащи съоръжения. В такива случаи водачите на автомобили ще използват стария път през Айтос, който е сравнително по-лесен за почистване и за оказване на помощ в случай на необходимост, допълниха от пресслужбата. От там съобщиха още, че през почивните дни отново се очакват обилни снеговалежи в Бургаския регион.

Най-ниската температура измервана някога в България е през 1947 година в Трън – минус 38,3 градуса.

На 21 юли 1983 г. в района на руската станция „Восток“, в източната част на Антарктида, е регистрирана температура от минус 89,2°C. Това е най-ниската температура измервана на земната повърхност въобще.

Днес в Ямбол най-ниската измерена температура е минус 22.3 градуса по Целзий. Това е рекордно ниска температура за времето от 1979 година, от когато се води статистиката. Предишният рекорд е бил през 1979 година, когато живакът в термометрите е паднал до минус 20.7 градуса. Рекорд е регистриран и в Елхово. Там най-ниската температура днес е била минус 23 градуса. Предишният също като в Ямбол е от 1979 г. Тогава студът е бил минус 22.8 градуса./DarikNews/