Теодора Захариева е “Човек на годината”

zaharievaУчредителката на Центърa за защита на правата в здравеопазването Теодора Захариева бе отличена с голямата награда „Човек на годината“ 2009, предаде репортер на БГНЕС.

Това стана на специална церемония организирана от Българския хелзинкски комитет, който присъжда наградите. Наградата се връчва за втори път и е за принос към правата на човека. Наградите се връчват днес, 10 декември, когато се отбелязва Международния ден на правата на човека. Наградите се връчват на един знаменателен ден – преди 61 години Общото събрание на ООН прогласи Декларацията за правата на човека, подчерта Красимир Кънев, председател и основател на Български хелзинкски комитет. Кънев припомни, че миналата година наградата е връчена на състав на Върховния касационен съд относно едно негово решение. Тази година номинациите са били направени от българската общественост, а жури е имало задачата да определи носителите на наградите, допълни Кънев. В България има проблеми с правата на човека, но има и хора, които се борят за собствените си права и за защита правата на други хора, подчерта още Красимир Кънев. Над 60 са били номинираните личности и организации тази година. За мен е чест да открия това събитие, подчерта в своето приветствие посланикът на Нидерландия в страната. 10 декември бележи световното празнуване на човешките права, подчерта Карел ван Кестерен, посланик на Нидерландия в България. Учредителката на Центърa за защита на правата в здравеопазването Теодора Захариева бе отличена с голямата награда “Човек на годината” 2009 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет за принос към правата на човека. “Теодора Захариева и Центърът за защита правата в здравеопазването печелят срещу властта дела с огромен обществен интерес – в полза на хиляди хора, за десетки хиляди левове. Това са дела за лекарски грешки, отказ на лечение, неадекватна апаратура, бездействия на властите да приемат дължими норми, с които да гарантират правото на качествена здравна грижа, и да осигурят лекарства. Те включват революционни колективни искове в защита на цели категории пациенти. Има и дела срещу фармацевтични корпорации за увреждане на здравето вследствие клинични проучвания. Тези дела показват истинско правозащитно мислене и решителност – вяра, че правата на човека ни принадлежат и са възможни, и това зависи от нас”, бяха част от мотивите на журито. Тази награда е за ината, който проявих, заяви след получаването на наградата Захариева. Борбата с институции, когато са барикадирани със закони е много трудна, допълни още отличената.
Освен голямата награда „Човек на годината“, журито определи и две подгласни, както и две специални награди. Донка Панайотова и Фейсбук група „Гласуване без граници“ бяха отличени с втори награди. Български хелзинкски комитет и журито на „Човек на годината“ 2009 връчиха и две специални награди. Aрхитект Калина Пaвлова от Варна взе приз за изключителна гражданска смелост в борбата й за обществения интерес в България. Капка Панайотова бе отличена за цялостния й принос към защитата на правата на човека в България. Тя е основателка и двигател на Центъра за независим живот – София, организация, която от 1995 г. привлича вниманието на обществеността върху проблемите пред независимия живот и равните шансове на всички хора.
Наградите „Човек на годината“ нямат финансово изражение. Целта им e да отличaт и поощрят, но и да катализират процесите на мислене, говорене и борба за човешки права в България. Носителят на голямата награда получи статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота. На 10 декември 2008 г. БХК за пръв път връчи наградата си за принос към правата на човека. Първите лауреати бяха съдиите от Върховния касационен съд Албена Бонева, Костадинка Арсова и Мими Фурнаджиева. Журито на тазгодишните награди беше в състав: Десислава Петрова, активист; Десислава Симеонова, програмен директор на БХК, Иван Бедров, журналист; Мими Фурнаджиева, съдия от ВКС, Маргарита Илиева, директорка на правната програма на БХК, Яна Бюрер Тaвание, журналист. /БГНЕС