Тенденции пролет-лято 2009 при чантите

Чантите за пролетно-летния сезон 2009 значително се различават от моделите, лансирани за зимата.

Най-вече разликата е в цветово отношение – цветовете са по-ярки, мотивите по-оптимистични, а орнаментите по-често използвани. Дизайнерите предлагат възможност за избор, подходящ за всеки вкус и повод, дори за дамите с най-висок стандарт.

Най-актуалният стил за сезона

В центъра на модните тенденции застават чантите с правоъгълна форма и дълга дръжка, намятаща се през рамото, както и моделите тип куфарче с плътни дръжки. Съдейки от тази мода, тенденциите при чантите ще бъдат силно повлияни от бизнес класата и по-обобщено от мъжкия делови стил. Уголемените портмонета, тип чанта, изглежда никога няма да излязат от „модно обръщение“.

Оxus

Чантите на тази италианска марка са вече добре познати и на българския пазар. Те са не само практични и удобни, но и с великолепен дизайн. Чантите за пролетно-летния сезон състаят няколко колекции. Трябва да се отбележи, че всяка от тези колекции е интересна по свой начин. Чантите тип „Сладка терапия“ са основно грабващи окото.

Furla

Предложенията на Furla се открояват с гладка и изчистена линия и деликатни цветове. Котюрен шик и същевременно градска небрежност и простота вървят ръка за ръка в тази една колекция. Тези чанти са обемисти и функционални, имат практични дръжки със средна широчина, направени са от крокодилска или змийска кожа. Основните цветове на колекцията са: кафе, замъглен тюркоаз, тъмнолилав и, разбира се, класическите черно и бяло.

Dolce&Gabbana

Дори по-нестандартните модели, приковаващи вниманието с много блясък постепенно стават част от небрежния стил. Dolce&Gabbana например предлага те да се съчетават с ярките и цветни дрехи, характерни за хипи стила, или дори с дънки и високи ботуши. Всяка миниатюрна чанта от тази марка е пребогато декорирана с перли, скъпоценни и полускъпоценни камъни.

Prada

Прада също украсява чантите със своята марка с добре оформени и подбрани „скъпоценности“.

Marc Jacobs

В колекцията на Marc Jacobs ще намерите кокетни плетени чанти с катарама в стил 50-те, както и не по-малко закачливи кожени чантички с колани и пискюли от провинциален тип. Именно този модел се очаква да се превърне в хит за сезона. Популярният вече стил „на кръпки“ намери място в една от колекциите на марката. Някои от чантите са изработени от различни по цвят и марериали основи и кожи затова изглеждат като цветни кувертюри. Типични са още: сафари елементите, комбинирани с котешко оцветяване, зебра и змийска кожа.

Dior

За разлика от Marc Jacobs, Dior избра африканските мотиви като акцент в колекцията си чанти. Това е съвсем обяснимо, като се има на предвид, че Джон Галиано наскоро осъществи серия от пътувания до Африка, които явно са рефлектирали върху творбите му. Затова мотивите от фауната са отново актуални. Още повече, че Диор предлага изключително компактни чанти за тази пролет, които изглеждат доста обещаващи.

По този начин водещи модели чанти за сезона са: куфарчетата, малките бижута, плетените чанти, моделите, наподобяващи ръчна изработка, пликовете – вечно актуалните чанти тип портмоне.

Източник: yellow.bg