Телефонът става гид за барове и магазини

gsmВървите по улицата в някое непознато градче и се озъртате за хубаво местенце, където да похапнете. Държите телефона си и го използвате като визьор на фотокамера – екранът показва всичко, което е пред вас. Но и неща, които не можехте да видите досега – ярко оцветени маркери, указващи близките ресторанти и барове. Натискате един от тях и прочитате отзивите на посетители и ценовата листа. Решавате, че е по-добре да огледате забележителностите. Няма проблем. Индикаторите лесно може да бъдат променени, за да получите информация за сградите, покрай които преминавате.

Тази компютърна гледка на обикалящия ни свят не е само за киборги от филми с фантастична тематика, уточнява агенция АП. Тя вече е достъпна за доста мобилни телефони, безплатно или срещу скромна такса. Чрез програми, които осигуряват т.нар. уголемена реалност. Тези приложения се възползват от GPS и компаса на телефоните, и достъпа до високоскоростни безжични мрежи, за да смесят местното уебсъдържание със света, който ви заобикаля. Така може да видите обявените за продажба или наем апартаменти в блока, около който се мотаете. А също така и снимки, направени от други, в парка наблизо. Или да откриете 
най-близката автобусна спирка или хотелска стая. И всичко това само като държите телефона и се взирате в екрана му.
Свързването на виртуалния и реалния свят започна да става едва наскоро. Първите телефони, работещи с операционната система Google Android, която дава възможност за „уголемена реалност“, се появиха на пазара тази година. Сред тях е iPhone благодарение на компаса си, който дебютира в модела 3GS през юни. Мобилните телефони стават все „по-умни“, а GPS и безжичните мрежи постоянно се подобряват. Съвсем скоро ще прекарваме повече време във виртуалния свят, като използваме интернет, за да получим информация за всичко – от яденето до пазаруването. Една компания, която работи това да се сбъдне, е базираната в Амстердам (Хол) Layar. Тя наскоро пусна браузър за „уголемена реалност“ под същото име за телефоните с Google Android. Layar ви позволява да търсите в Google, но доставя резултатите в зависимост от местоположението ви, което локализира чрез GPS. Така може да търсите например магазин за велосипеди в близост до мястото, на което се намирате в момента. Ако пък не ви се търси, може да се абонирате за получаване на определена информация, която автоматично се появява на екрана на телефона. Компанията работи и върху 3D функция, която ще позволи на виртуални обекти да бъдат поставяни „върху“ реални. Така всеки влюбен младеж например ще може да сложи виртуално сърце пред дома на приятелката си за Деня на свети Валентин. А тя ще може да види това, ако използва приложението на Layar на телефона си.
Уебсайтът Yelp, който публикува отзиви на потребители за различен бизнес – ресторанти, козметични салони, хотели и др., също създаде подобно приложение за iPhone, наречено Monocle. С помощта на визьора на камерата на телефона то показва икони с имената, разстоянията и оценките на посетителите на най-близките до вас барове, ресторанти и др. 
Чуквате с пръст по една от иконите на екрана и се появява подробна информация за интересуващия ви бизнес.
Сред другите популярни програми е Robotvision. Приложението на Тим Сиърс от Портланд, Орегон, струва само 99 цента. Ако държите своя iPhone успоредно на земята, Robotvision показва карта на околността. Когато го изправите обаче, той преминава в режим на „уголемена реалност“ и пред погледа ви изпъкват места като магазини, кафенета и др. Програмата може също така да търси други видове бизнес чрез търсачката Bing на Microsoft. Може да разглеждате снимки на други хора на околността, публикувани във Flickr. Сиърс планира да ъпдейтва приложението с местно съдържание от Wikipedia. „Да гледа света наоколо чрез телефона си, е нещо, което всеки може да получи. За мен това прави тази програма толкова вълнуваща“, казва той.
В началото и потребителите ще се чувстват по същия начин. Но професор Блеър Макинтайър от Техническия университет в Джорджия се страхува, че техническите ограничения, с които тези приложения се сблъскват в момента, може и да разочароват хората. Подобно нещо се случи след първоначалния бум на виртуалната реалност – „братовчедът“ на „уголемената реалност“, при която пейзажът е напълно компютърно генериран. И наистина, има неща, които затрудняват тези приложения. Мобилните телефони трябва да станат по-мощни, с подобрена графика и възможности на камерата, и по-прецизен GPS. Новата технология може да определи място с точност до 9 м, ако се намирате навън. Това ограничение означава, че нещата, които виждате на екрана на телефона си, всъщност не са пред вас, макар и да са наблизо. А и маркерите понякога някак си се движат и изглеждат сякаш не са свързани с някое определено място. Другият проблем е, че продължителното използване на GPS бързо изтощава батерията на повечето телефони. Въпреки всичко в бранша са оптимисти, че в близките години чрез телефона си ще може да надникнем в някой музей или да гледаме на видео как художник рисува поредната си творба. „В момента нещата са доста добре, но определено ще станат още по-яки“, убеден е Сиърс.
Цветан ИЛКОВ

в-к Стандарт