Тапицерията: кожа или текстил?

Избирайки между типовете текстил, кожа или синтетична тапицерия за мебели, може добре да икономисате или обратно, да се прекарате. Защото за тапицерията се заплаща от 30 до 70% от стойността на изделието.

Всеки тип тапицерия се разделя по ценови категории. В някои фабрики са ограничен брой от пет до десет, а в други – над двадесет! Да сравнявате е безсмислено.

Счита се, че тапицерията за мебели от кожа е по-скъпа от тъканта. Понякога това правило често «не е така»: защото простата кожа може да се окаже по-скъпа от тъкан доставена от последната колекция на луксозен производител.

Как се образува цената?

За да направите избор е, нужно не само да сравните цените, но и да съпоставите ценовите фактори с нейното образуване. Цената на тъканта преди всичко зависи:

 • от държавата производител. Както, българските, италианските и турските тапицерии за мебели в няколко пъти са по-скъпи от китайските.
 • от количеството. Фабричният текстил се произвежда на крупни партиди в текстилни фабрики и струва по-малко, защото се пуска в не големи отрези. За елитните тапицерии понякога се произвежда толкова, колкото е необходимо по конкретна поръчка. Цената се получава съответстваща.
 • от производителя. По-голямата част от мебелните фабрики поръчват разработка за текстилна колекция на специализирани тъкачни фирми. След което правата за орнаментите и разцветките се закупуват – аналогична тапицерия за мека мебел вече не се среща в друга марка. Когато се скрива гръмко бренда не изгодно, него с гордост го поставят в ценоразписа

Така както, за Felicerossi се трудят два безименни производителя в Италия и датския Kvadrat. Фабриката Selva тапицира мебелите с немска и италианска тъкан (а после посочват само компанията Rubelli, но, е известно, че те използват текстил и от «конкурентите» като фабриката Molteni&C).

 • от именит автор. Вие никога няма да узнаете името на създателя харесващ «гъсенична верига», ако текстила влиза в тапициращата колекция на фабриката. Освен това избраната марка поръчва дизайна за текстила при известен дизайнер. Най-креативна в това отношение е Паула Навоне (Paola Navone), която буквално за всяка колекция на Gervasoni рисува нови орнаменти по тапицерията на меката мебел.
 • от състава на тъканта и метода на производство. Някои синтетични и смесени тъкани за тапицерия на мека мебел по цена са съпоставими с натуралните. Вие ще «платите за иновациите»: много тъкани не горят подложени на огън и на слънце не избеляват. При тях дори следи от флумастер се премахват чрез сапунена вода.

Относно кожите: българската кожа примерно е два пъти по-скъпа от европейската. По евтина е кожата внос от Аржентина, а най-добрата (и скъпа) от Швейцария и северна Германия. Някои фабрики, Natuzzi например, понижават себестойността за сметка на своето производство: имат ферми развъдник за телета, бояджийски и дъбилни цехове. Но, това по-скоро е изключение: основно кожата се купува от производители. Избирайте добре Вашата мебел за да не се наложи скорошно подменяне заради пънка и скъсана кожа, или заради протриване на цвета. Повечето кожени мебели са найстина масивни и тежки, няма да се справите с изнасянето без помощ от момчета за извозване на стари мебели или от бригадата на някой тапицер.

Да сравним достойнствата на материалите

Тапицерия от кожа – аргументи «за»:

 • Това е лидерът по дълговечност. Особено когато става на въпрос за горния, най-вече повърхностният слой, който трябва да е качествен, за да противодейства на всякакво външно въздействие.
 • Лесна за почистване: кожената тапицерия е достатъчно да се обърше от праха.
 • С годините тя става по-хубава. Набръчквания, одрасквания и ожулвания добавят на кожата автентичност.
 • Вечната «класика». Ако кожата е оцветена, то, като правило, не трябва да е в радикално ярки цветове. Често това е в неутрална гама, тоест да се доближава до «цветовете на природата»: те ще допълват всеки интериор и няма да излезе от мода в следващите сто години.
 • Има варианти и за любителите на «високите технологии». Лазерната перфорация позволява да се експериментира с формата. Например, да се прави визуално облекчени модели без напълнители: слой дебела кожа сам по себе си също ще служи за рамка.
 • Аромата на пари – така понякога наричат приятният аромат, отдаващ се от кожените мебели.

Тапицерия от текстил – аргументи «за»:

 • Огромен избор от цветове и орнаменти. Велвет в «ребро», пухкав „шенил“ , елитен тревист бархет и др.
 • Безконечно разнообразие от цветове и рисунки. Как иначе ще бъдете на върха на модните тенденции?!
 • Заменяемост. От различни тъкани се шият сменяеми тапицерии, но рядко човек ще си поръча допълнителен комплект от кожа.
 • Лесно се изработва текстил с рисунка «по поръчка».
 • Красиво се драпира. Много добър, например, модели с обвивка с малки гънки.
 • Тъканта е уютна, топла, домашна. Докато тапицерията за мебели от кожа се възприема по-скоро като елемент на имидж и престиж, сравними само с автомобилите от представителна класа.
 • Покупката на текстилна тапицерия е изход за тези, които не поощряват убийствата на животни.

Но, едно трябва да е ясно, че всички мебелни материали за тапицерия са подложени на огромно натоварване и износване, затова при тяхната грижа има нужда от особени изисквания. Ако премебрегнете качеството и правилната експлоатация може често да се сблъсквате с услугите на тапицерите или фирмите за изхвърляне на мебели, за да ви подменят дивана или да го претапицират.