Таксита без шофьори возят в Лондон

taksiПредставете си пътуване за работа, без да губите ценни минути в чакане на автобуса или метрото. И което ви спестява всекидневните нерви в търсене на място, където да паркирате автомобила си. Е, за някои хора в Европа сигурното, удобно и лишено от стрес придвижване вече е реалност.

Една инициатива на Европейския съюз за отпушване на трафика в големите градове наскоро даде резултат. На Терминал 5 на лондонското летище „Хийтроу“ заработи първата, макар и малка, таксиметрова система без шофьор. Очаква се скоро тя да се превърне в алтернатива на обикновените таксита, автобуси и автомобили. Пътниците от бизнес класата вече могат да се придвижат от паркинга на летището до терминала с напълно автоматизирано „такси“. То побира четирима души и багажа им, движи се по точно определен маршрут с помощта на сензори, разположени на нивото на земята. Съществуват и други подобни системи, които не изискват наличието на шофьор, като магнитната монорелсова Maglev или бързодвижещите се пътеки, каквито има по повечето международни летища. За разлика от тях обаче лондонският проект на британската компания ATS, който носи името ULTra, е насочен към малки групи пътници. Това всъщност представлява транспорт по поискване – няколко компютърно управлявани електронни превозни средства, които правят придвижването от точка А до точка Б да изглежда като детска игра. Подобна идея стои зад изграждането в Рим на „флотилия“ от т.нар. кибер автомобили, които да превозват туристите от и до новия изложбен център, който се строи в италианската столица. В същото време властите в испанския Кастейон правят специална линия за автобуси без шофьор, която преминава точно през центъра на града.
Трите проекта са финансирани с около 40 млн. евро от Европейския съюз. Върху други подобни работят различни компании и изследователски центрове от 10 страни в Европа. Професор Мартин Лоусън от британската фирма, създател на „таксито“ на летище „Хийтроу“, твърди, че именно това е бъдещето на градския транспорт. С него автомобилите няма да бъдат премахнати напълно, но значително ще се намали употребата им. „Задръстванията в големите градове са страхотен проблем. Освен това хората се затрудняват да паркират колите си. С нашата система такива неща не се случват. Разбира се, автомобилите ще продължават да се използват. Ние просто осигуряваме на хората една алтернатива“, обяснява проф. Лоутън.
Ако системата пожъне успех, шефовете на „Бритиш Еъруейз“ планират да я въведат из цялото летище. Тогава автобусите ще отидат в историята, а новите „таксита“ ще обслужват и хотелите около „Хийтроу“. Всичко това ще излезе около 200 млн. паунда (220 млн. евро). САЩ наблюдават с интерес. В страната на автомобилите добре знаят, че вредните емисии от милиардите ауспуси допринасят към проблемите с околната среда, които ще бъдат разглеждани на конференцията в Копенхаген. Усилията на Европа да дръпне напред с екологично по-чиста транспортна система, базирана на високите технологии, може да дадат насоките в следващите 10 г. Това, което днес на летище „Хийтроу“ изглежда като филм за Джеймс Бонд, утре би могло да бъде нещо напълно познато.
Цветан ИЛКОВ