Тагесшпигел: Обвиненията срещу Желева са слухове

Започващите днес изслушвания на кандидатите за еврокомисари са повод за много издания да споменават България. Всички припомнят съмненията около Румяна Желева заради предполагаеми мафиотски обвързаности на съпруга й.По повод изслушванията в Европарламента на кандидат-комисарите Франкфуртер Алгемайне Цайтунг цитира шефа на фракцията на социалдемократите Мартин Шулц, според когото изслушването може да се обърне срещу г-жа Желева само ако обвиненията срещу съпруга й бъдат доказани. Самият Шулц очаква изслушванията да минат сравнително бързо и безболезнено. Сформирането на новата ЕК няма да се протака особено, смята Шулц. Тагесшпигел пък нарича обвиненията срещу Желева „слухове“, заради които обаче българската кандидатка ще бъде подложена на кръстосан разпит.

По същата тема порталът ИЮ Обзървър посочва името на Румяна Желева сред тези кандидати, чието изслушване се очаква с голям интерес, и допълва, че не са изключени изненади. От темата се интересува иУолстрийт джърнъл, който отбелязва, че назначаването на цялата нова Комисия може да пропадне, ако евродепутатите отхвърлят дори и една единствена кандидатура.

От портала Суисинфо научаваме, че адвокат на петте български медицински сестри и палестинския лекар, прекарали 8 години в либийски затвор, поема защитата на двамата швейцарски граждани, задържани в Либия. През следващите няколко дни Еманюел Алти щял да замине за Либия.

Зимната вълна, парализирала обширни райони в Западна Европа, също е повод за някои медии да споменават България. В случая обаче не като засегната от студовете и снеговете, а тъкмо обратното – като място, където през почивните дни са били измерени рекордно високи температури – според вестник Нойес Фолксблат – 20.01 градуса. Същата информация откриваме и в Осттюрингер Цайтунг.

Сръбският Емпортал посочва, че унгарската нискотарифна въздушна компания WizzAir е приключила 2009 година със 76% ръст на пътниците от и за България сравнено с данните за 2008 година. Равносметката за миналата година – 590 хил. превозени пътници от и за България по общо 22 дестинации, както и разкрити нови полети от София до Париж, Болоня и Мадрид.

Британският сайт Мийттрейд Нюз дейли съобщава за плановете на най-голямата словенска търговска верига за хранителни стоки Меркатор за експанзия на Изток. До края на година ще бъдат открити още 6 нови хипермаркета в България. Изданието нарича успешен експеримент стъпването на Меркатор в България, с което словенският концерн за първи път излиза извън територията на бивша Югославия.

Германският Бизнес панорама посочва България като една от дестинациите в Източна Европа, където биват реализирани голяма част от излизащите от употреба леки коли в Германия. Повече автомобили втора употреба заминават само за Полша и Литва. В България се търсят евтини коли – така например средностатистическата употребявана кола, износ от Германия за България, е струвала малко над 600 евро, твърди изданието. Всяка година в Германия от употреба излизат около 3 млн. коли. От тях всеки шести автомобил се препродава в чужбина, се казва още в публикацията.

Австрийският Залцбургер Нахрихтен информира за „ужилен“ с 3.500 евро български турист, чийто портфейл бил откраднат в кафене в стария град на Залцбург. Крадецът използвал стар трик – докато оставял палтото си на закачалка в гардероба пребърквал джобовете на съседните палта. По-късно портфейлът бил подхвърлен от крадеца, но без парите. За кражбата информира на сайта си и австрийската обществена телевизия ОРФ.

Редица британски издания като Спортс, Футболнюз и др. информират за травмата на коляното, измъчваща българския нападател на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов. Амскаутинг цитира треньора Алекс Фъргюсън, който е потвърдил, че през тази седмица коляното на Бербатов ще бъде оперирано./deutsche welle/