С вкус на скорпиони и бамбукови червеи

Още не знаете какво да приготвите за Новогодишната вечер? Иска ви се да изненадате гостите си с нещо необичайно? „Защо не пробвате с … насекоми“, предлага берлинчанин, който продава в магазина си хрупкави животинки.

„Обикновено хората идват и са много въодушевени когато видят шикозните опаковки. Те обаче не могат да си представят как точно изглежда съдържанието им и аз в такива случаи показвам няколко екземпляра. Тогава забелязвам как купувачите започват да се поотдръпват…“,

разказва Томас Кнак и бърза да добави, че точно благодарение на тези продукти магазинът му има успех в Берлин, но и в интернет.

Провокацията на твореца

Отвън магазинът той не изглежда никак особено и едва ли някои би предположил, че тук се продава храна, която не може да се купи никъде другаде в Германия: скорпиони, мравки, бамбукови червеи или пък скакалци. „При това многообразието в магазина ми съвсем не е толкова голямо, колкото в Тайланд“, казва със съжаление Томас Кнак.

В Тайланд вкусил за първи път насекоми, които били в най-различни варианти: от пържени и варени до поляти с шоколад. „За европейския вкус животинките все пак са доста необичайни“, признава Томас Кнак, който по професия е хореограф и е бил в доста страни по света. Защо все пак решил да внася хрупкавите насекоми в Германия, които, спор няма, са полезни заради белтъчините, които съдържат?

„Като творец ти се иска винаги да правиш впечатление, да откриваш за другите нови неща. Това не означава, че искам да наложа насекомите като храна в Германия, но все пак ми се искаше да провокирам хората“, казва Кнак.

Провокирани били най-напред санитарните служби, които издават задължителните разрешителни: „Гледаха ме, все едно че имам шест крака и искам сам да се внеса отнякъде в Германия. Добре, че не поискаха веднага да ми забранят да внасям насекоми. Казаха ми: „Добре, ще пробваме.“ На свой риск поръчах определени количества от Тайланд. “

Лъскавите пакетчета са само част от удоволствието

Лъскавите пакетчета са само част от удоволствието

Дългата битка за внос на насекоми

В продължение на година Томас Кнак събирал необходимите документи. Всичко трябвало да бъде по европейските стандрати – да не се внасят животни, които са на изчезване, да нямат паразити, да не са били генетично променени или пък подлагани на облъчване.

Затова фирмата в Тайланд произвежда определени количества от насекомите специално за магазина на Кнак. Опаковките идват от САЩ, а от Франция -задължителните пакетчета прах, предпазащи стоката от мухлясване. Когато на берлинското летище пристигнала първата пратка от Тайланд, Томас Кнак трябвало да чака близо четири часа, за да я получи, защото нямало митнически номер за подобен вид стока.

В магазина влизат момче и момиче и питат за пакетчетата с насекоми за ядене, за които писала местната преса: „Канени сме на парти, на което всеки трябва да представи нещо особено и ние решихме да предложим насекоми за ядене“, обяснява Юлия, а Марио добавя: „Ще изнесем доклад за насекомите и после ще ги хапнем с удоволствие!“.

Препоръки за начинаещи

Томас Кнак пита дали са опитвали досега от малките животинки и след като получава отрицателен отговор предлага на клиентите си „очна ставка“ с няколко екземпляра. Препоръката му е в такъв случай да опитат най-напред от мравките – по-приятни са на външен вид:

„Те са леко киселички, но вкусът им е всъщност по-скоро неутрален. Все едно сте ги припекли на барбекюто“, обяснява Томас.

Юлия кима утвърдително, защото вече е видяла и скорпиона, който явно никак не я привлича. Марио обаче се интересува от начина, по който се ядат:

„На скорпиона му се яде всичко, но не можете да го хапнете наведнъж, защото има много здрава черупка. В такъв случай ще ви трябват няколко минути дъвчене, докато изядете всичко“, пояснява Томас Кнак и добавя от личен опит:

„Аз започвам с щипките и опашката. Самото тяло, как да ви кажа, не е за всеки вкус, затова е по-добре да го хапвате на малки късчета, за да свикнете.“

Скорпионите не са за всеки вкус...

Скорпионите не са за всеки вкус…

Вкусът на скорпиона

Юлия и Марио излизат от магзина с няколко пакетчета скакалци, мравки и бамбукови червеи. Скорпионите все пак няма да намерят място на партито. Дали защото реномето им на опасни отровни животни все пак отблъсква хората? Томас Кнак маха с ръка, за да прогони всички мрачни мисли:

„Да, по принцип те са отровни, но този вид, който аз внасям като храна – хетерометрус, не е толкова опасен. Неговото ухапване е като от оса. Освен това преди употреба скорпионите се варят, за да се премахнат паразитите по тях. Когато водата досигне 58 градуса изчезва и отровата. Така че употребата им не е опасна“.

В магазина на Томас Кнак се предлагат само насекоми с натурален вкус – без каквито и да било добавки или пък глазури. Те могат да се ядат като чипс, но и като добавка към салата или пък със сос, с който се приготвя риба. „Е, разбира се, майсторите ги приготвят с ориз“, казва той. За клиентите, напреднали в употребата на насекоми, има специална готварска книга с всякакви рецепти.

Не се решавам да си купя от животинките, но преди да изляза от магазина все пак питам, какъв е вкусът на скорпиона, облещил очички срещу мен:

„Има вкус на раци, но и на ленено семе, на ядки, всъщност в устата ти е и леко горчиво, не можеш да го определиш точно. След време обаче знаеш, че това е типичният вкус на насекоми“, пояснява вещо Томас Кнак.

Както се казва в такива случаи: „Да ви е сладко!“