Сътрудничеството в областта на вътрешните работи на България и Македония е пример за успешно взаимодействие в региона

Оценката бе дадена на срещата на министър Цветанов с македонската му колега Гордана Янкулоска

Министър Цветан Цветанов посрещна днес в кабинета си македонската си колега Гордана Янкулоска. България ще продължи да подкрепя европейската перспектива на Македония, заяви министър Цветанов категоричната позиция на българското правителство. Той изрази удовлетвореност от успешното приключване на диалога за визова либерализация с ЕС в края на миналата година и отпадането на визите за непосредствените ни съседи – Сърбия и Македония.
Двамата министри определиха установеното до момента двустранно сътрудничество в областта на вътрешните работи като пример за успешно взаимодействие. Те се обединиха около позицията, че преките контакти и бързият обмен на информация са от изключително значение за сигурността в региона. Задълбочен е диалогът между политическите и професионалните ръководства на двете министерства през последните години, организират се редица посещения на македонски експерти за споделяне на българския опит в различни сфери.
В ход е и изработването на документ за взаимодействие на смесените патрули по общата граница.

Гордана Янкуловска е родена през 1975 г. в Охрид. Завършила е правен факултет на университета “Св. Св. Кирил и Методий” в Скопие, а по-късно магистратура по международно търговско право в University of Kent, Canterbury, Великобритания.
През периода 2000-2002 заема поста държавен съветник в Министерство на финансите и началник на кабинета на министъра, от септември 2004 г. е генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ, а от 2006 г. тя е министър на вътрешните работи на Македония.