Състезателните ски идват на мода

ski2Напук на кризата водещите брандове в ски индустрията залагат за Зима 2010 моделите, с които карат най-добрите състезатели в Световната купа. Независимо че изработката на рейс моделите струва по-скъпо, цените у нас не са като в белите държави, а съобразени с финансовите възможности на българина. „Неделен Стандарт“ ви представя водещите модели, които ще са актуални през настъпващата макар и късно зима.

Дабълдек от „Атомик“ вече е за всички
фенове на ските. Хитовите ски, с които печелят победа след победа Бени Райх, Аксел Лунд Свиндал и Ренате Гьотчел, у нас могат да се намерят във веригата магазини „Макс Спорт“. Новост тази година е, че изпробваната преди година система Дабълдек вече е внедрена в почти всички модели ски на „Атомик“. Благодарение на новата революционна система ските са едновременно гъвкави и плавни, бързи и динамични в завоите, седят твърдо и осигуряват отличен контрол – нещо, което не можеше да бъде постигнато дори с най-скъпите материали. Това стана възможно с интегрирането на две технологии – D2 Vario Cut и D2 Vario Flex. При първата ската е с мултирадиус. Или казано по-просто, радиусът на завоя се променя според натиска върху ската и според терена. В зависимост колко силно натискаш, се променя и радиусът на завоя. При D2 Vario Flex ската е с променена твърдост, според оказвания върху нея натиск. Това се дължи на по-меката гъвкава долна част и твърда горна пластина. Състезателните ски, в направата на които е използвана тази революционна технология, у нас се продават от 1700 до 2000 лв. в комплект с автоматите. Стандартните варират от 1400 до 1500 лв. Най-евтината ска от световната марка „Атомик“ у нас може да се намери за 800 лв.  

„Фьолкъл“ налага „скоростната кутия“
След успеха, който пожъна преди година със системата Пъуър суич, немската фирма „Фьолкъл“ продължава вече втори сезон да налага това изобретение в повечето си модели. Благодарение на т.нар. скоростна кутия ските могат да се приспособяват към всякакви терени. Това става чрез завъртане на бутона в края на ската в желаната посока. Когато искате да сте стабилни върху заледена писта, е нужно само да спрете и да нагласите бутона в позиция „Оn“. При по-меки писти трябва само да завъртите на „Of“ и ставате максимално стабилни. Моделът „Тайгър шарк“, в който е интегрирана новата система, се продава от „Макс Спорт“ за 1228 лв. Най-евтината ска „Фьолкъл“ у нас е 600 лв. Както винаги, популярната верига магазини прави намаление на миналогодишните колекции до 30%. За ценителите на уникатите „Макс Спорт“ предлага и серията Волант и в трите му варианта – планитиум, голд и силвър, като цените варират от 1700 до 2600 лв. За да е пълен комплектът, от „Атомик“ предлагат и новите си хитови обувки за ски „Хаук“. Те са с подобрен вътрешен чорап и дават много добър комфорт за обувки от висок клас. Цените варират от 500 до 900 лв.

„Моделът с дупка“ вече е в България
в магазините на „Фишер“. Хитовият „RC4 world cup SC PRO“, по-популярен като „модела с дупка“, с който кара световният шампион в слалома от 2001 г. Ивица Костелич,звездата в гигантския слалом Манфред Мьолг и най-добрият ни национал Килиан Албрехт, е с цена 1417 лв. Характерно за тези ски е, че тяхната конструкция е с дървена сърцевина и двойно титаниево покритие. Благодарение на специалната пластмаса ската е в постоянен контакт с пистата и няма проблем с огъването. Дупката на върха я прави по-лека и по-маневрена, а вибрациите са максимално изчистени. Вследствие на олекотената конструкция на върховете и задната част на ските, тежестта се концентрира в центъра на ската. От моделите на Фишер внимание заслужава моделът „Вайрон 8.8“, който е с т.нар. сандвич технология и титаниево покритие, използвани при състезателните модели. Цената му е 1210 лв. С него може да сте сигурни, че в завоя ще бъдете максимално стабилни. В дамската серия „Фишер“ залага на олекотения модел Breez my style. Неговата конструкция прави ските подходящи за всякакви терени. Автоматите са разположени по-напред, за да вземате лесно завоите без усилия. Цената на комплекта е 890 лв. За феновете на „Фишер“, които не могат да си позволят последните хитове на марката, а и не искат да рискуват със ски от битака пред „Юнак“, вносителите отвориха в София първия ски аутлет, в който може да си купите ски с автомати от 300 до 990 лв. Цените са намалени до 70%, а лентата му бе прерязана лично от скиор номер едно на България за всички времена Петър Попангелов. 
„Фишер“ предлага у нас и утвърдената технология „Сома“ за скиорски обувки. Чрез нея кракът заема V-образна позиция и умората по време на използването им е намалена до минимум.

„Саломон“ вкара повече бамбук
в новите си модели. По този начин ските стават много по-леки, здрави и еластични. Новата система EDGE ARMOR пък прави кантовете на ските по-здрави при удар в камък. Чрез нея двата канта са хванати един за друг със стоманена нишка. Двойният титаниев P-образен профил присъства в почти цялата гама продукти на „Саломон“. Допълнителни гумени подложки пък са добавени под кантовете на ските, за да направят по-меко минаването през твърди терени. Така подбиването на камъни вече не съществува. Специална дамска серия с прозрачна обвивка, през която се вижда дървената сърцевина на ската, покрита с цветя в хармония с дизайнерските женски ски екипи на „Саломон“. Цените на ските за сезон 2010 са от 350 до 1690 лв. в комплект с автомати. Топмоделите на „Саломон“ в ските за новия сезон са Aero X, Екип 10 2V и 3V и Торнадо Титаниум с цени от 1200 до 1700 лв. с автомати. Известната марка предлага у нас и най-лекия автомат на пазара. Моделът Z14 е универсален, тежи само 2 кг и е с 5 г. гаранция. 
Серията обувки „Къстъм шел“ на „Саломон“ позволява нагряване на външната част в специална печка, с която разполагат в магазина на вносителя. След това кракът на клиента се поставя в обувката за 10 минути. Така заема уникалната форма на стъпалото. Процедурата завършва с охлаждане в леген с вода. Цената на дамската обувка е 780 лв., а на мъжката – 980 лв.

Феновете на „Елан“ карат с автограф от Стенмарк
Словенската фирма за ски „Елан“ пуска хитовия модел Wavemaster F RS ELX12.0, разработен съвместно с легендарния швед Ингемар Стенмарк, който е рекламно лице на фирмата вече над 30 г. Ските от тази серия са с автентичния подпис на единствения скиор, спечелил рекордните 86 победи за Световната купа. Цените на комплекта за професионалисти във веригата магазини „Спорт Депо“ е 1499 лв. Революционната WaveFlex технология комбинира гъвкавост по цялата дължина на ската с торсионна стабилност за гладко изпълнение при вземането на завои. Наподобяваща вълни във вътрешната част на ската, тази технология обхваща ската от единия й до другия й край и осигурява висока прецизност и гладко каране при всякаква снежна покривка. 
За любителите „Елан“ предлага топмодела Speedwave 14 White ELX 12.0 с цена 1169 лв. За дамите е серията Elan W Studio с технология Wavw Flex. Тя комбинира гъвкавост по цялата дължина на ската с торсионна стабилност за гладко вземане на завои. Но за разлика от универсалната WaveFlex, тази е с по-голяма плътност при вълнообразната вътрешна конструкция на ската и е специално пригодена за женската анатомична структура. Топмодел за сезона от серията W Studio – HOT MAGIC TMD ELW9.0 е с цена 469 лв. Патентованата от Elan технология WaveFlex взе наскоро престижна награда на най-големия световен конкурс за технологии, спорт и лайфстайл Plus X Awards.
„Росиньол“ пуска за взискателните клиенти топмодела ски „Слент ноус“ със специален дизайн. Площта на върховете им е намалена с 20%. Цената е 1429 лв., а на автоматите – 499 лв. Серията „Мютикс“ е в комплект с два вида „рамена“ за ските. Монтират се в зависимост от предпочитанията на скиора. Дамите се радват на ски с по-лесно управление, при които центърът на тежестта е изнесен назад. Новата технология F.I.T пък е преместила центъра на ската по-напред, а задният автомат е повдигнат и леко накланя тялото напред. Моделът е с цена 459 лв., а автоматите са 189 лв. Предлагат се и модели и обувки за малчугани от 2 г. до тийнейджъри. Цените на ските започват от 169 лв., а автоматите са 109 лв. Обувките пък стартират от 119 лв.
Пламен Вълков

в-к Стандарт