Сънят е вечно здраве

Сънят е един от основните фактори и за добрия външен вид, и за доброто здраве. Той е необходим на тялото ни да се зареди с енергия и да се освободи от натрупания стрес. Безсънието, от своя страна, причинява главоболие, черни кръгове под очите, умора… и още, вероятно стотици, симптоми.

Ето няколко прости начина за справяне с безсънието:
1 Пропуснете следобедното кафе и особено това след вечеря. Оставете любимата си напитка за събуждане.

2 Старайте се да си лягате по едно и също време вечер. Тялото ви влиза в ритъм по-бързо, отколкото си представяте. Ако успеете да го правите всяка вечер, сутрин ще се събуждате дори без аларма.

3 В по-особени ситуации, когато сте имали наистина емоционален ден, можете да се обърнете към алтернативната медицина и да си набавите мелатонин или валериан.

4 Релаксирайте от стреса. Наистина това съвсем не е толкова лесно, но опитайте да не мислите за проблемите си, преди да заспите.

5 Пийте топло мляко, преди да ей легнете. Наистина действа и причина за благотворния му ефект е в серотонина.

6 При условие че не обичате мляко, пийте билков чай. Много подходящ за целта е чаят от лайка.

7 Разходете се преди лягане. Така ще заредите белите си дробове с кислород и ще спите по-добре.

8 Не гледайте филми, които ще ви предизвикат да мислите за тях – драмите и хорърите не са подходящи.

9 Спете с маска. Доминото създава пълна тъмнина и така ще заспите по-лесно.

10 Опитайте да си лягате преди 12 часа. Времето между 9 и 11 е най-подходящо за заспиване. След полунощ с всеки изминал час става все по-трудно.

11 Лягайте си, преди съвсем да ви се доспи. Ако трябва да сваляте грима си, да взимате душ, да нанасяте нощем крем… всички тези ритуали ще прогонят желанието ви за сън. /chudesa.net