Създава се проектна компанияза АЕЦ Белене

Да бъде създадена проектна компания за изграждането на АЕЦ „Белене”, се договориха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и руският министър на енергетиката Сергей Шматко. Шматко бе на кратка работна визита в София, придружаван от генералния директор на „Росатом” Сергей Кириенко.

Бъдещата проектна компания ще финансира изграждането на АЕЦ „Белене” до избора на стратегически инвеститор в централата. Целта e да бъде ускорена работата по проекта в следващата година и половина. За това време се очаква да бъде избран нов стратегически инвеститор, след като бъдещият консултант преструктурира проекта, така че той да е атрактивен за бизнеса. Днес Българският енергиен холдинг обяви конкурс за избор на консултант. Кандидатите ще могат да подават оферти до 25 март. Очаква се консултантът да бъде избран до средата на юни.

Проектната компания за изграждането на АЕЦ „Белене” ще бъде финансирана от руската страна на чисто търговска основа, без държавна или корпоративна гаранция от българската страна. На по-късен етап вложените средства ще бъдат възстановени на руската страна от бъдещия стратегически инвеститор.

Проектът „Белене” според нас е изгоден, затова сме готови да го финансираме временно до избора на стратегически инвеститор, подчерта след срещата Сергей Кириенко.

Предстои да бъде направена оценка на българския апорт в бъдещата проектна компания, подчерта министър Трайков след срещата. Нашата страна ще участва със стойността на изградената площадка, активите, които се намират на нея, извършените вече консултантски услуги и др.