Съвместни екипи на служители на ГДБОП-МВР, колегите им от Ямбол и прокуратурата нанесоха втори пореден удар по интелектуалното пиратство в Ямбол

Иззети са сървъри с над 25 терабайта незаконно съдържание, разпространявано във вътрешната мрежа на интернет доставчик

Втори, за последните няколко месеца, успешен удар по интелектуалното пиратството в Ямболски регион нанесоха служителите на сектор “Интелектуална собственост и компютърни престъпления “ при ГДБОП-МВР, техните колеги от териториалното звено в гр. Ямбол, работили в екип с прокуратурата.  От интернет доставчика са иззети сървъри с над 25 терабайта незаконно съдържание, разпространявано във вътрешната му мрежа. Това е най-голямото до момента неутрализирано пиратско съдържание от правоохранителните органи на територията на Ямболска област.
Спецполицаите работили няколко месеца по подаден от Българското сдружение за борба с незаконното използване на защитени произведения и Българската асоциация на музикалните продуценти сигнал. Те провели редица оперативно-издирвателни и компютърно-разузнавателни действия, за да локализират местонахождението на укритите незаконни сървъри.
В хода на разследването е установено, че през 2009 г. и началото на тази година, интернет компанията в Ямбол, собственост на А.А. /39 г./, криминално проявен и съден за хулиганство, е доставяла на  потребителите си достъп до над 10 500 филма, десетки хиляди музикални произведения, бизнес и развлекателен софтуер, в нарушение на авторско-правното законодателство в страната.  При проведените процесуално следствени действия са иззети  и над 10 хиляди  пиратски компактдиска , укрити в специално пригодено помещение в офисите на компанията, съдържащи музика, филми, софтуер и развлекателен софтуер – игри за сони плей стейшън.
Поредната успешна операция на ГДБОП е в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие приет от “Съвета за защита на  интелектуалната собственост” към Министъра на културата на РБ, за ограничаване на интелектуалното пиратство.
Срещу А.А. е образувано досъдебно производство по чл.172 А от НК.