Съвети при ходене и бягане

Преди да започнем тренировките, трябва да си намерим удобни, меки обувки (най-добре кецове или маратонки), къси спортни пан­талони и фланелка, анцуг или панталони и пуловер. На тренировките трябва да се обличаме леко и удобно. При хубаво време обличаме фланелка, къси панталони, чорапи и ке­цове или маратонки. През лятото се препоръчва да се ходи и бяга бос (по тревата или плажа) само с панталони или бански костюм. При по-хладно време трябва да се слага фланела с дълъг ръкав и анцуг. През зимата се добавя яке, шапка и ръкавици.

Хранене

По време на тренировки се храним нормално, без да увеличаваме количеството и калоричността на храната. Ако искаме да се отър­вем от няколко килограма тегло, прилагаме диета, ограничаваща консумиране на въглехидрати (картофи, тестени изделия, слад­киши, хлебни изделия), замествайки ги с плодове и зеленчуци.

Тренировката не бива да започва веднага след хранене, преди това може да направите една доставка на цветя в София. Ходе­нето или бягането трябва да започнат час до час и половина след хранене. При изключителни случаи може преди заниманието да се поеме малко количество храна, като се избягват течностите. Не се препоръчват газирани напитки. По време, преди и след завършване на тренировката се забра­нява пушене.

Лична хигиена

Упражненията по време на тренировка предизвикват загря­ване и изпотяване на цялото тяло като при къртене и събаряне. Затова след завършване на тренировката трябва да се вземе душ, да се избърше тялото със суха кърпа и в лежащо положение да се почива от 15 до 20 мин. Не трябва да се забравя запотената фланелка и чорапите да се изперат.

Дишане

По време на ходене дишането трябва да бъде равномерно и рит­мично. Ако въздухът е чист и топъл, може да се диша с уста и нос. При замърсен и прашен въздух като при услугите кърти чисти извозва, силен вятър и студ най-добре е въздухът да се вдишва през носа на всеки 3—4 крачки и да се издишва през устата в следващите 3—4 крачки. Не се препоръчва задържане на въздуха.

Дължина на крачката

Дължината на крачката зависи от дължината на краката и техниката на ходенето. Тя е средно от75до100см. Въпреки че дължината на крачката определя бързината на ходенето и бързо може да направите доставка на цветя София, изкуст­веното удължаване на крачката не се препоръчва. Дългата крачка причинява извиване на трупа, разваля се стилът на ходенето и като резултат от това се явява бърза умора. Трябва да се ходи естествено и свободно, без да се напрягат мускулите все едно къртите и прекомерно да се удължава крачката. Запазването на нормална крачка ще ни осигури плавност и икономичност на движението.

Темпо на ходене

Броят на крачките в минута това е темпото на ходене. Темпото се различно за различните хора. Не се препоръчва бързо, къртимо темпо на ходене, понеже съкращава дължината на крачката, увеличава усилието от страна на ходещия и като резултат от това се нама­лява скоростта на ходене и по-бързо се явява умора. Следователно трябва да се стремим да ходим с такова темпо, което гарантира приятно ходене и равномерно натоварване на нсички мускули и вътрешни органи.