Събраха парите за коледни бонуси

diankov6Тежкият казус ще има ли пари за коледни бонуси и по колко ще решават днес премиерът Бойко Борисов и финансист номер 1 Симеон Дянков. Двамата се събират на „Дондуков“ 1 в почивния ден, за да правят сложните сметки откъде какви пари са икономисани и как могат да се раздадат на хората. Всички ведомства са имали срок до вчера да предадат разчетите си на Дянков. 
„Добрите финансови данни показват, че не е необходимо да имаме толкова рестриктивна финансова политика, особено преди празниците. Актуализацията на бюджета е необходима сега, именно с цел да помогнем на хората предпразнично“, обяви вчера финансист номер 1 в кулоарите на парламента. Той не се ангажира с конкретни суми, които ще бъдат дадени на възрастните хора. Около 60 милиона лева ще струва на държавата да изплати по 50 лв. коледна добавка на пенсионерите, съобщи вчера социалният министър Тотю Младенов. Той беше категоричен, че ако кабинетът реши да зарадва възрастните хора за празниците, сумата ще е „на калпак“, а не според размера на пенсията. 
По думите на Младенов от НОИ са готови да работят и събота, и неделя, за да стигнат бонусите до пенсионерите навреме за Коледа. Въпреки оптимизма на Дянков финансисти в парламента са скептични за коледните бонуси. По изчисления на финансовото министерство, ако на всеки пенсионер се дадат по 20 лв. премии, то ще са необходими около 50 млн. лв. „За да платим дори добавки в такъв размер, ще трябва да не изплатим детските добавки за месеца и помощите или да режем пари на здравната каса“, коментираха хората на Симеон Дянков.
Така според експерти кабинетът се оказва в патова ситуация – ако подари бонуси на пенсионерите, ощетява майките. Част от депутатите коментираха, че в условия на криза е трудно да се намерят средства за всички. „Много от възрастните ще са недоволни, ако получат 20 лв., след като предишното правителство успя да им осигури 150 лв. за миналата Коледа“, разсъждаваха депутати.
От няколко администрации пък се оплакаха, че вече са получили депеша от финансовото ведомство, която охладила всякакви мераци за 13-а заплата. „Дори да сме си спестили някакви пари през годината, Дянков няма да ни ги даде“, жалваха се чиновници. Въпреки това Симеон Дянков все още намеква, че пари може и да се намерят. „Ще обсъдим всичко на заседанието на кабинета следващата сряда“, уточни вчера вицепремиерът. Финансовият министър коментира още, че дефицитът, с който бюджетът ще завърши, е малко под 500 млн. лв. „Има повече приходи през ноември и декември и това ни дава възможност, вместо да се опитаме да балансираме бюджета и вместо да прибавим 500 млн. лв., за да успеем да вържем дефицита, който предишното правителство ни остави, ние сега ще ги даваме за други пера“, обясни ситуацията Дянков. Дефицитът засега се планира да бъде разпределен за образование, социални плащания и здравеопазване.
Надя Панкова
Боряна Йотова
Теодора Йолчева

в-к Стандарт