Събират средства за укрепване на рушаща се свищовска църква

Община Свищов започна кампания за набиране на средства за укрепването на храм „Свето Преображение Господне“, който бе затворен в края на миналия месец заради опасност от пропадане.

Огромна дупка зейна в пода на църквата, което образува множество деформации и пукнатини по стените. След направен оглед от специалисти се оказа, че свищовската църква се руши от повърхностни води или аварийни течове от ВиК-системата.

В Общинския информационен център е поставена каса, където всички желаещи могат да дарят средства за храма. Колективно дарение за църквата „Свето Преображение Господне“ ще направят и всички общински служители.

Първи български хор „Янко Мустаков“ също инициира набиране на средства за храма. „В тази църква е запял за първи път свищовският хор и е поставено началото на хоровото изкуство в България. Тук последните години хор „Янко Мустаков“ изнасяше своите Коледни и Великденски концерти, провеждаха се концертите от православна музика в рамките на традиционните хорови празници „Янко Мустаков“, чието 13-то издание предстои на 11-13 юни тази година“, обяснява диригентът на хора Елизабет Людмилова. Тя апелира към всеки свищовлия да отдели 2 лв. за възстановяване на пострадалата църква.

За улеснение на гражданите в канцеларията на читалището, в рамките на работното време, всеки може да се включи в тази инициатива, където ще бъдат вписвани и събирани даренията. След набиране на определена сума, тя ще бъде внасяна по обявената банкова сметка./DarikNews/