Студовете в Европа взеха поредните си жертви

Студената вълна в Румъния взе още девет жертви през последните 24 часа, след като температурите паднаха до минус 32 градуса по Целзий в централната част на страната, съобщи министерството на здравеопазването. Така броят на починалите от студа през последните шест дни стана 31 души.

Агенция Медиафакс съобщи, че в окръг Ботошани (Североизточна Румъния), където температурите са едни от най-ниските в страната, три жени от 49 до 82 години са починали от измръзване. В окръг Алба в централната част, 46-годишен мъж, който от пет дни бил в неизвестност, е намерен мъртъв край заснежен път, съобщава БГНЕС. Властите в Букурещ увериха, че бездомниците са били отведени в приюти, въпреки нежеланието на някои от тях.

Десет души премръзнаха до смърт през последното денонощие в Полша, където температурите този нощ стигнаха до минус 30 градуса по Целзий, предаде АФП. „Студовете убиха десетима от вчера досега, след като в неделя вече причиниха смъртта на 11 души“, заяви за АФП Камила Шала, говорителка на полската полиция. От началото на ноември жертвите вече са 212,  допълни тя.

Жертвите са предимно клошари, мъже на възраст от 35 до 60 години, уточни полицията и призова хората да внимават, излизайки навън, отбелязва БТА. Често пъти обаче „застрашените отказват да бъдат превозени до центровете за граждани без определено местожителство, които са готови да ги приемат“, посочи Шала.

Без електричество прекараха днешната сутрин близо 5000 полски домакинства от южната част на страната. Някои нямаха ток вече от няколко дни, след като се скъсаха заледени далекопроводи, съобщи кризисен щаб на вътрешното министерство.

Най-малко 14 бездомници загинаха заради мразовитото време в Германия от началото на зимата. Това е рекорден брой на жертвите на студа в страната от 13 години насам, сочат данни на хуманитарната организация BAG. Термометрите паднаха до -15 градуса в североизточната част на страната през нощта, съобщи организацията, посочвайки, че не е виждала подобна катастрофална зима, откакто 25 бездомници загинаха през 1996-1997 г/DarikNews/.